IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължаващото напрежение в Украйна задържа петрола около 100 долара за барел

Суровината поскъпна с още половин процент в преходната седмица

09:10 | 24.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продължаващото напрежение в Украйна задържа петрола около 100 долара за барел

Петролните фючърси продължават да се търгуват в близост до психологическата граница от 100 долара за барел на фона на напрежението в Източна Европа. Конфликтът между Киев и Москва все още стимулира опасенията за възможно прекъсване на доставките от прекъсване на доставките от Русия.

Търгуваният в САЩ суров петрол West Texas Intermediate (WTI) поскъпна с 0,57% през изминалата седмица, подпомогнат от настоящите политически неуредици.

В петък цената на суровината се повиши до сесиен максимум от 100,25 долара за барел – най-високото равнище от 11 март, но в крайна сметка приключи седмицата при 99,47 долара за барел. В началото на новата седмица лекият суров петрол поевтинява с 0,35 на сто до 99,11 долара за барел.

Инвеститорите продължават да следят събитията в Украйна, където напрежението около ходове бъдещето на Кримския регион все още тежи върху доверието на пазара.

Политическото напрежение между Запада и Русия след анексията на Крим ескалира, след като САЩ наложи по-строги санкции на Москва. До подобни наказания прибегна и Европейският съюз.

Междувременно Федералният резерв очаквано намали месечните си покупки на облигации с нови 10 млрд. долара до 55 млрд. долара, позовавайки се на "основната сила в останалата част от икономиката". Председателят на институцията Джанет Йелън посочи, че централната банка може да започне да повишава лихвените проценти в следващите шест месеца, ако оптимистичните планове за развитието на икономиката се осъществят.

Същевременно последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са ограничили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 18 март. Нетните залози достигнаха 302 320 договора в сравнение с 328 095 в предходната седмица.

Търгуваният в Лондон конкурентен петрол сорт брент с доставка през май добави 0,44% в петък, затваряйки седмицата при 106,92 долара за барел.

Въпреки повишението при WTI брентът поевтиня с 1,19% за седмицата. По този начин спредът между европейския и американския петрол достигна 7,46 долара за барел към края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Защо цените на горивата у нас не падат? Цената на долара се срина а цените не? Има нещо гнило в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още