IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нафтогаз отказва да плати сметката за руския газ за 2013 г.

Газпром твърди, че Украйна дължи 11,4 млрд. долара за миналата година заради недоставено синьо гориво

11:40 | 02.05.14 г. 11
Нафтогаз отказва да плати сметката за руския газ за 2013 г.

Украинската държавна газова компания Нафтогаз отказа да признае сметката за синьото гориво за миналата година, представена преди няколко дни от Газпром, съобщава ИТАР-ТАСС.

Газпром поиска от Нафтогаз да плати почти 11,4 млрд. долара, като се позовава на клаузата “взимай или плащай” в договора за доставка, т. е. за недоставен природен газ.

От украинската компания посочват, че в договора за доставка между двете дружества не е заложен механизъм за налагането на тази клауза.

Според руския газов монополист Нафтогаз е трябвало да купи 41,6 млрд. куб. м синьо гориво през миналата година. Украйна обаче е платила за малко под 13 млрд. куб. м, посочва Анна Осмоловска, говорител на украинската компания, цитирана от Bloomberg.

Москва твърди, че Киев трябва да плати за договореното количество без значение дали е използвано.

От януари 2014 г. Нафтогаз е натрупала дълг за 2,2 млрд. долара. До средата на май се очаква дългът за настоящата година да нарасне до 3,5 млрд. долара. Тогава трябва да бъде направено и следващото плащане за синьо гориво. Така общият дълг на украинската газова компания достига около 18,5 млрд. долара.

Временният премиер на Украйна Арсений Яценюк съобщи, че страната му е готова да плати по 268 долара за 1 000 куб. м руски газ. Това е с 45% по-малко от цената, която Русия увеличи на два пъти след падането на проруския президент Виктор Янукович.

Яценюк подчертава, че ако Москва се съгласи на предложената от Киев цена, правителството на Украйна ще плати дълга от 2,2 млрд. долара за тази година незабавно. Ако за 30 дни обаче не се намери решение, случаят ще бъде отнесен до съда.

Днес във Варшава се провежда тристранна среща между Украйна, Европейския съюз и Русия, на която ще се търси решение на газовия конфликт, за да не се стигне до спиране и на транзитните доставки за Европа.

Европейската комисия (ЕК) вече обяви, че е готова да помогне на Украйна да плати дълга си към Газпром.

Междувременно временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександр Турчинов възложи на Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост да гарантира доставките на газ от Русия на цена, която е била в сила през февруари и март 2014 година, допълва ИТАР-ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Е да де! Ама те съвсем я окъсаха, брат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Ще им доставят , терминалите за разтоварване не са сложини като устройство.Могат да ударят тапата на тръбите и да обърнат посоката..само да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Сметката си беше голяма още преди "анекса". От друга страна съдия изпълнителите какво правят когато не си плащаш сметките? Хаха... не лоша аналогия... хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
...Врътва им путин кранчето и...започват да купуват "евтин, европейски" газ, като плащат на немачко и транзитни таксици, и "малка но, справедлива" печалба от всеки кубик.Абе, знаят някои как да се урЕдят, а разни *** в Киев сами им кацнаха: На тях - на паричките, на Путин - на к...реца.Браво на хохлятината. Вапцаха я.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 10 години
Наистина сте *** мозъци. ЕК ще поиска да отреже Южен поток, за да натовари Северен такъв и Германия да стане Райх. Трябва да си ***, да имаш икономика за 3 400 0000 000 000 долара и да шикалкавиш за 1000 000 000 печалба за 5 години, а то няма да има и толкова. Поне на мен фрау Меркел не ми изглежда откачена. От вашият стол може да се вижда по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 10 години
предполагам затова ЕК иска да отреже южен поток. Има известна логика. май е време да премислим, коя точно е "империята на злото"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Dimat
преди 10 години
Е,каква ще стане тя?Ако руснаците не затворят кранчето изобщо към А-в-Ропата("ропа" на диалект значи "яма"),но задължително ще спре към Украйна,газът ще потече през..."Северен поток",за който така упорито и гръмко се мълчи.Тогава Дойчландът ще се превърне "гара-разпределителна",за да доставя газ на всички зависими аборигенчета от Империя със звучното име ЕС.Те ти булка,Четвърти Райх,при това,без нито един изстрел.А вие булгаристански тъпоъгълничета,ревете срещу заробващия ви "Газпром".Сега ще видите,по какви цени ще ви доставят по "диверсифицираните интерконекторни връзки" ...руски газ.Ще бъде мно-о-о-го евтин.Той става такъв,като заобиколи цялото Балтийско море и поливин западна и средна А-в-Ропа.Та,да не забравя.Добре е по някоя интерконекторна връзка да си доставите и малко *** мозък,за да попълните с него вакуума в "главите" си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
toto 2
преди 10 години
Целият конфликт май е за това ,всичко друго е шлака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Помпете в хранилището, че иде врътване на кранчето...май.Е, или юни-юли, както са се заяли кратуните.Много ми е интересен Турчинов: Възложил на министерството да достави суровина от внос на цена, на която той бил искал. Бедният, пак не си е пил хапчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още