IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America: Най-лошите дни за златото са към своя край

Търсене на физическо злато от развиващите се държави е компенсирало инвеститорските разпродажби, смятат експертите на банката

14:07 | 22.07.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bank of America: Най-лошите дни за златото са към своя край

На фона на загубата от 2,1%, която реализира златото миналата седмица и новините, че хедж фондовете може и да не постигнат годишните си цели, анализаторите на Bank of America Merrill Lynch смятат, че най-лошите дни за ценния метал вече са в историята, пише MarketWatch.

В съобщение до клиентите стратегът с ресор суровини в банката Майкъл Уидмайер проследява как цената на златото се е стабилизирала от началото на годината. Според него това се е случило благодарение на устойчивото търсене на физическо злато от развиващите се държави – най-вече от Китай и Индия, което от своя страна е компенсирало инвеститорските разпродажби. Уидмайер счита, че в бъдеще този баланс ще бъде нарушен в полза на златото.

„Вярваме, че търсенето на физическо злато от развиващите се пазари ще набере скорост в средносрочен план, тъй като държавите ще станат по-заможни. Ето защо предполагаме, че най-лошото за пазара на злато може би е преминало“, коментира анализаторът.

Разбира се, той предупреждава да не очакваме гладко плаване от тук насетне. Към този момент инвеститорите в развитите пазари остават основните купувачи. Златото бива купувано и разпродавано при наличието на макроикономически теми.

През 2013 г. нарастващите номинални лихвени проценти и спадащите инфлационни очаквания накараха редица мениджъри да нанесат корекции в портфейлите си спрямо златото.

„Продължаващото нормализиране на глобалните макроикономически условия и последиците за цените и инфлацията би трябвало да поддържат и някои насрещни ветрове“, отбелязва още експертът на Bank of America Merrill Lynch.

Но въпреки че насрещните ветрове може и да не спрат, той не очаква повторение на сценария от 2013 г. Това е така, тъй като лихвените проценти спадат по редица причини и защото инфлационните очаквания би трябвало съществено да се покачат, успоредно с глобалния растеж.

В свой анализ за пазарите на злато и сребро експертът в Bank of America Merrill Lynch Джулиан Филипс обяснява защо азиатските купувачи са от по-голямо значение за благородния метал, отколкото са западните държави.

„Азиатските купувачи не търсят краткосрочни печалби, приемайки златото и среброто като дългосрочни инвестиции, те купуват тогава и само тогава, когато усетят, че цената е спаднала твърде много“, отбелязва Филипс. „Те са напълно убедени в дългосрочното развитие и рядко продават с цел печалба. Ето защо покупките са постоянни и ще продължават.“

Според него в технически план картината за златото и среброто остава положителна. Към 13:15 часа българско време фючърсите върху златото поевтиняват с 0,60% до 1 306,10 долара за тройунция, а тези върху среброто – с 0,51 на сто до 20,905 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 9 години
златото най-вероятно отразява "сигурността" на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Тия от Merrill Lynch не бяха ли от ония, които от преди една година дъмпиха повече от 400 тона злато за няколко дена и срутиха цената с повече от 30%.Златото в днешният финасов свят не нещо повече от застраховка, но какво ще бъде в утрешния финансов свят, когато доларът няма да е единствената световна резервна валута никой (от нас) не може да каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Ще има още много добри дни ако нещата около Украйна се затегнат още! Ако притиснат още Русия. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 18
MZ/X
преди 9 години
Горе долу на 500-600 долара е реалната цена на златото ако гледаш данните от последните 100-200 години! Няма никаква фундаментална причина цената в момента да е по висока! Високите цени от последните години са комбинация от страхове от края на света и набутване на аматьори. Когато всички се упокоят и икономиката почне отново да работи нормално, златото отново ще стане маргинално средство за спестяване, което не носи никаква доходност, но е добра защита срещу войни, икономически катаклизми и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Jorkata
преди 9 години
Споко бре - всеки може да си мечтае :) Аз примерно си мечтая за цени от 35 долара за унция :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 7
Vladi666
преди 9 години
Ае малко по-сериозно..преди ми бе смешен...вече се притеснявам за теб...какви са тези цени 500-600 където ги сънуваш...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
MZ/X
преди 9 години
Търсят се инвеститори за златото, които не гонят печалба :) Нека да ги търсят, аз няма да съм между тях! Когато цената стигне 500-600 долара, нека пак ми се обадят :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още