IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златната треска в Китай отслабва

Благородният метал се търси като бижута, но все по-малко като възможност за инвестиция

17:21 | 08.05.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Китай, основният световен пазар за злато, търсенето на скъпоценния метал през първите три месеца на годината се е увеличило умерено. Въпреки явното увеличение на търсенето на златни бижута китайските инвеститори отбягват златото като възможност за инвестиция, пише WSJ.

Докато продажбите на злато през първото тримесечие са нараснали на годишна база с 0,8 на сто до 322,99 тона, продажбите на златни бижута са се увеличили с 30 на сто до 232,53 тона. Паралелно обаче продажбите на злато на кюлчета, които обикновено се използват само за инвестиции, се сриват с 44 на сто до 67,95 тона, както става ясно от актуалните данни на китайската браншова асоциация China Gold Association.

Данните за търговията със злато в Китай са много подобни на този, които идват и от World Gold Councils от изминалия месец. Според комисията златната треска в Народната република, която се наблюдаваше през миналото десетилетие, започва да избледнява. Причините са икономическият спад и бариерите на кредитния пазар. Китай се бори все повече и с последиците от забавянето на растежа. 

На годишна база експертите очакват стагнация на продажбите на злато в Китай. Тази перспектива се следи внимателно от анализаторите. Ако се окаже вярна, Китай ще преживее истински обрат на пазара, защото от 2002 г. насам продажбите на злато показват стабилен ръст.

World Gold Council ще публикува своите данни за Китай за първия период на по-късен етап през май. Очаква се данните да не са идентични с тези на China Gold Association, но тенденциите вероятно ще са сравними.

От края на април цената на златото в Ню Йорк се е увеличила с 2 процента до около 1310,91 долара за тройунция. Със сигурност сред причините са и сцените на насилие в Украйна, тъй като инвеститорите считат пазара на златото за сигурно убежище във времена на голяма несигурност. 

Припомняме, че в началото на годината скокът в търсенето на метала превърна Китай в потребител номер едно в света.  Прогнозите, че през 2013 г. Китай е изместил Индия като най-голям потребител на злато, бяха потвърдени от последните данни на World Gold Council. Според тях търсенето на златни кюлчета, монети и бижута в най-голямата азиатска икономика е нараснало с 32% до рекордни нива, като за това роля е изиграл и спадът на цената с 28% през същия период.

В продължение на цели десетилетия наложените от Пекин ограничения за инвестициите на физически лица в злато потискаха търсенето. До 2002 г. частната собственост на златни кюлчета и монети например беше забранена. Либерализирането на режима и забогатяването на голяма част от населението доведе до бързото нарастване на търсенето на злато най-вече като застраховка срещу инфлацията. Мнозина китайци се обръщат към благородния метал и заради притесненията за забавяне на икономиката и опасността от възникването на балон при недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Той човека явно пропуснал, че Федаджиите са обрали на всички златото и са го продали на 1900 (Като се почне от CIA още през 60те та до днес). Има много заблуден народ включително и висше стоящи, правителства и т.н. като си мислят, че Федаджиите само ше "пазят" златото на държавите да е на "сигурно" и после ше им го "върнат" .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Когато спрат да се правят на ударени и най-накрая възприемат, че златото в САЩ всъщност вече го няма. Писал си, че германците имали златни резерви. Еми нямат. САЩ ще им го възстановят за 7 (седем) години. А до тогава - я камилата, я камиларя. Веднага щом всички на по-долно ниво се усетят, че реално САЩ нямат нищо с което да подкрепят долара (вече и военната сила не е толкова тежка, когато се видя, че без подкрепа на европа ги е шубе да влязат в бой - пример Сирия), та тогава зеленот и златото ще станат на кръст. Засега с това са наясно само в по-горното ниво, а на долното го предполагат, но им е по-добре да се правят на ударени. Затова и минава номера с печатницата и писането на цифрички в компа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nesduhan_trader
преди 9 години
Китай са най-заинтересованата страна от падането на цената на метала. Логично е да предположим че действат целенасочено в тази посока.. Ако погледнем златните запаси на САЩ, Германия, Франция, Италия, Швейцария и ги сравним с тези на Китай - на глава от населението, или като процент от БВП, или като процент спрямо валутните им резерви, ще видим, че Китай имат много пъти по-ниски показатели в злато. След като имаш 4 трилиона долара резерв и злато за под 1 % от тази сума, най-лошия ти кошмар би бил един обезценен долар и поскъпнал метал. Същото важи за Индия.http://***.prudentinvestor.com/2010/11/list-of-per-capita-official-gold.html Смятам, че всеки един от големите играчи може да изстреля цената на метала. Докато Китай и Индия имат интерес, цената ще остане ниска. Освен, ако Запада не реши да ги накара да си купят желаните количества по-скъпо, отколкото им се иска. Рано или късно ще имаме нов бичи пазар, въпроса е кога. Който знае, да ни осветли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още