IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът очаква хода на ОПЕК

Голямата енигма е какви са плановете на Саудитска Арабия

08:26 | 27.11.14 г.
Светът очаква хода на ОПЕК

Търсене и предлагане

Затруднението на ОПЕК на практика отразява развитието в търсенето и предлагането на енергийните пазари.

Търсенето на петрол бе засегнато основно от отслабването на глобалната икономическа перспектива. То се дължи на продължаващите проблеми в еврозоната и забавянето на растежа в някои развиващи се икономики, особено Китай.

В същото време растежът на бизнеса с шистов петрол в САЩ осигури изобилие от предлагане. Преди шистовата революция производството на американски петрол се намираше в дългогодишен спад. Сега то е най-високото от юли 1986 г. насам.

Цената на суровия петрол също така бе засегната и от силата на щатския долар. Взаимовръзката между "черното злато" и американските пари е особено силна и като цяло проста – скъпият долар ограничава търсенето на деноминираните в зелената валута активи. Законите на пазарната икономика показват, че по-малкото търсене при константно предлагане води до по-ниска цена.

Друг интересен и малко очакван факт е, че пазарите като цяло пренебрегнаха нестабилността в Близкия изток – фактор, който в миналото бе един от основните мотори на движението на цените. Факт е, че през юни имаше известен подем на пазарните стойности, когато инвеститорите осъзнаха колко значима сила всъщност е "Ислямска държава". Тенденцията обаче беше учудващо краткотрайна.

Пазарите също останаха сравнително спокойни, анализирайки и възходите и паденията в петролната индустрия на Либия заради конфликта там.

Теориите на конспирацията

Съществуват теории за това какво всъщност може да се окаже основната движеща сила на цената на петрола. Една от идеите е, че Саудитска Арабия умишлено изпраща надолу цените, за да направи шистовия петрол по-малко печеливш и да отслаби един от основните си конкуренти в дългосрочен план.

Някои предполагат, че САЩ и Саудитска Арабия споделят единни геополитически цели, които са подпомагани от по-ниска цена на петрола. В тази връзка колумнистът в The New York Times Том Фридман запита: "Дали е само в моето въображение или наистина е налице глобална петролна война между САЩ и Саудитска Арабия от една страна и Русия и Иран от друга?".

Фридман си задава въпроса дали САЩ и Саудитска Арабия се опитват да направят това, което направиха преди със съветските лидери: "да ги изпомпат до смърт".

Това са спорни идеи. Ясно е обаче, че съществуват реални икономически сили на търсенето и предлагането, които значително допринасят както за проблемите на ОПЕК, така и за геополитиката по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още