IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири компании са обвинени в манипулиране на цените на платината и паладия

Goldman Saschs, BASF, HSBC и Standard Bank са обвиняеми по дело за манипулация на цената на металите в САЩ

12:09 | 03.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кюлчета паладий, платина, сребро и злато. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кюлчета паладий, платина, сребро и злато. Снимка: Ройтерс

Срещу американската Goldman Saschs, германската BASF, британската HSBC и южноафриканската Standard Bank е повдигнато дело в Окръжния съд на Махнатън, САЩ. Компаниите са обвинени, че от 2007 г. заговорничат, за да повлияят на пусканите два пъти дневно фиксинги на платината и паладия, предава Ройтерс.

Ищец по делото е бижутерийната компания Modern Settings от Флорида, която е купувала металите. Тя твърди, че купувачите са загубили милиони долари, тъй като обвиняемите компании незаконно са споделяли данни на клиентите си и са използвали тази информация, за да участват в изпреварващи действия преди очакваните промени в цените и са създавали фалшиви поръчки. 

Платината и паладият се използват в каталитичните конвертори, използвани за намаляване на автомобилните емисии. Също така се използват в стоматологията и бижутерията.

На 16 октомври Лондонската борса за метали заяви, че от 1 декември ще поеме контрола върху фиксинга на платината и паладия и ще използва нова електронна система.

Хонконгската борса заяви, че платформата ще замести бенчмарк системата, създадена през 1989 г, която е управлявана от Goldman, BASF, HSBC и Standard.

Потърпевшите смятат, че това обвинение „идва твърде късно“. Те твърдят, че са понесли неуточнени загуби заради предполагаемите нарушения на американското антитръстово законодателство от страна на обвинените.

През последните години регулаторите по целия свят затягат контрола върху индексите. Поводът е откриване на доказателства за намеса при образуването цената на валутите и LIBOR. 

По-строгата регулация породи нови механизми за контрол върху златото, среброто, платината и паладия. Тази година купувачи на метал повдигнаха сходни дела, обвиняващи банките в намеса при образуването на цените на златото и среброто.

Говорителят на Goldman Sachs Майкъл Дювали и говорителят на HSBC Хуанита Гутиерес отказаха коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Натрий
преди 9 години
Някой ден на света ще му стане ясно, че големите компании носят вреда на обществото като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още