IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола с лека техническа корекция

Последните тенденции по отношение на запасите от петрол в САЩ също са насърчили цените на суровината

12:09 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на петрола с лека техническа корекция

В четвъртък цените на петрола се възстановиха отчасти от спада си от предишните дни до дъното от пролетта на 2009 г. насам. Експерти се позовават на прекалено силния спад през последните търговски дни и считат, че това е техническа реакция, предава DPA. На 7 януари цената на фючърсите от сорта Брент с доставка през февруари спадна временно под 50 долара за барел за пръв път от май 2009 г. насам.

В сутрешните часове днес един барел (159 литра) суров петрол Брент с доставка през февруари струваше 51,27 долара – 12 цента над цената от сряда. Цената за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) скочи с 25 цента до 48,90 долара за барел. 

Последните тенденции по отношение на запасите от петрол в САЩ също са насърчили цените на суровината. В най-голямата икономика в света запасите на суровия петрол са отчели изненадващ спад. Това може да бъде признак за повишено търсене. От лятото на 2014 г. насам цените на петрола се сринаха с над 50% заради прекомерното предлагане  на световния пазар.

Междувременно стана ясно, че експерти на Bank of America Merrill Lynch очакват в близко бъдеще цената на петрола от сорта Брент да падне до 40 долара за барел, а американският лек петрол WTI може да достигне до 35 долара за барел.

Анализаторите отчитат, че това рязко понижение на цената няма да остави друг избор на големите износители, например Саудитска Арабия, освен да намалят добива. Според тях е вероятно и износителите извън ОПЕК да пристъпят към свиване на производството. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още