IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell и Сие трупат петрол на супертанкери в чакане на по-висока цена

Според първи изчисления в момента в открито море се съхраняват между 12 и 15 млн. барела

11:20 | 09.01.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Shell и Сие трупат петрол на супертанкери в чакане на по-висока цена

Глобалното свръхпредлагане на евтин петрол кара търговците от отрасъла да бъдат много изобретателни. С надеждата за повишаващи се цени в бъдеще редица компании от бранша наемат все повече супертанкери, за да съхраняват суровината временно в открито море.

Сред тези компании според Ройтерс са големият независим петролен търговец Vitol и базираната в Швейцария компания Trafigura, но също така и енергийната компания Shell. В материала си Ройтерс се позовава на информация от източници от корабоплаването и транспортния бизнес.

Така например Vitol е наел TI Oceania – един от най-големите супертанкери в света с капацитет от 3 млн. барела, което представлява почти половин милиард литра. Trafigura си е осигурила мегатанкера Nave Synergy, а Shell е наела два такива кораба - Xin Run Yang и Xin Tong Yang. 

Според ценоразписи в корабоплаването наемането на танкерите ще струва значително по-малко от обичайното, тъй като в повечето случаи се касае за по-стари кораби и дългосрочни договори за наем със срок до дванадесет месеца. Според информацията търговците на петрол са успели да договорят наеми от по-малко от 40 000 долара на ден, което е 20 хил. до 30 хил. долара под средните нива. 

Енергийните компании спекулират за ръст на сриналата се през последните месеци наполовина цена на петрола. Така например барел от сорта Брент с доставка към края на 2015 г. струва с осем долара повече, отколкото е сегашната цена на спот пазара. На него в сряда цената достигна няколкогодишно дъно от 49,66 долара за барел, след което последва леко възстановяване. 

Цените на петрола се сринаха с над 50 на сто през последните шест месеца на фона на слабото глобално търсене и ръста на предлагането. Анализаторите очакват цените да спаднат още от сегашните нива поради различни фактори, включително увеличаващото се производство в САЩ и рекордните нива на износ от Ирак и Русия.

Според първи изчисления в момента в открито море се съхраняват между 12 и 15 млн. барела. Има обаче нови заявки, твърди Ройтерс, позовавайки се на източниците си.

Не е прецедент петролните търговци да трупат петролни запаси с надежда за последваща продажба на по-високи цени. При предното сриване на цените на суровината през 2009 г.  над 100 млн. барела са били складирани в открито море. Според анализатори на базираната във Виена анализаторска компания JBC Energy именно подобно съхранение на петрола може да доведе до известно поне временно стабилизиране на цената на пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 33 rate down comment 0
alligator_29
преди 9 години
Дневното производство е 30 млн. барела на ден!!! Ако си консервират корабите за неопределен период, ще изгубят много повече. А маржата на търговците, в частност Vitol, e 1-2% т.е. те реализират добра печалба от многото количество сделки, а не толкова от ценовата промяна. За информация при Vitol от 300млрд $ ревеню - 2.5 млрд$ нет.профит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 42 rate down comment 1
balkando
преди 9 години
Те са си направили сметката, но една техническа повреда или терористичен акт до какви екологични проблеми могат да създадат... Както беше станало преди години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 52 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Ами както се казва в такива случаи: дано Господ да даде здраве и дълъг живот на Путин, обаче без да му позволява да придвижи имперските си планове напред.4-5 години евтин петрол ще се отразят добре на всички енергийни роби (като нас).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 2
Jorkata
преди 9 години
Значи големите знаят нещо, което другите не знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 9 години
Това е стандартна практика за компаниите от сектора, даже се чудя що чак сега има такъв анализ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 9 години
Муаааааахахаха!!! Ще чакат в открито море Русия да потъне, че да ударят джакпота!!! Само да не им потънат танкерите до тогава!!! Хахахаха!Тука всички квичаха в амок как потънала рублата, ама никой не гледа еврото! И оти така - нали от евтиния петрол щехме да литнеме в небето икономически?!!Еййй, *** народ! На маймуни се обърнаха! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още