IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът вече е под 45 долара за барел

Разпродажбите на "черното злато" продължават поради опасенията за покачване на запасите в САЩ

08:59 | 13.01.15 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът вече е под 45 долара за барел

Цените на петрола продължават стремглавия си спад и във вторник, преминавайки отвъд 6-годишни дъна на фона на притесненията за запасите от суровината в САЩ.

Фючърсите върху лекия суров петрол WTI с доставка през февруари поевтиняват с 2,42 на сто до 44,96 долара за барел, което е най-ниското ниво от февруари 2009 г.

Същевременно брентът с доставка през март е надолу с 2,19 на сто до 47,43 долара за барел – най-ниското равнище от декември 2008 г.

В понеделник "черното злато" бе подложено на тежки разпродажби, след като анализаторите на Goldman Sachs намалиха прогнозите си за развитието на цените на WTI и брента, аргументирайки се с факта, че "цените на петрола трябва да останат ниски за по-дълго". По думите им суровината вероятно ще се търгува в близост до 40 долара за барел в САЩ.

"В този момент ставаме свидетели на наистина масирани разпродажби от страх колко ниско цените на петрола може да отидат. Те ще намерят дъно по емоционални причини", заяви Яспер Лаулер от CMC Markets, цитиран от WBP Online.

По-късно през деня Американският петролен институт ще oповести седмичните си данни за наличността на "черното злато" в САЩ, докато Администрацията за енергийната информация ще публикува своите данни в сряда.

Анализатори прогнозират, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с близо 1,8 млн. барела за седмицата, която приключи на 9 януари.

Междувременно енергийният министър на Обединените арабски емирства Сухаил бин Мохамед ал Мазруи заяви, че неговата страна ще продължи с плановете си за увеличаване на производствения капацитет до 3,5 млн. барела на ден до 2017 г., дори и ако цените на петрола останат нестабилни, предава Bloomberg.

Междувременно саудитският милиардер и член на кралското семейството принц Алуалид бин Талал заяви, че решението на страната му да не намали производството си на петрол е "разумен, интелигентен и проницателен ход".

OPEC, чиито 12 членки доставят около 40% от петрола в света, реши на последната си среща на 27-и ноември във Виена да остави без промяна квотите за добив на петрол от 30 милиона барела дневно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 17 rate down comment 6
крас
преди 9 години
Игра като на покер със залагания за шистовите технологии достигнали до един трильон долара. Сваляне на цената на барел петрол до 30 $ ще постави в невъзможност продажбата на шистови горива!Как тогава производителите ще обслужват задълженията си към притежателите на издадените от инвестиционните банки облигации?!Предстои повторение на драмата от 2008 със строителния балон който в момента е заменен от шистовия!За по малко от година в портфейла на европейските инвеститори пъшкат 1,2 трилиона книги с отрицателна доходност, които са 25% активите им!ПОВТОРЕНИЕТО НА СЦЕНАРИЯ ОТ 2008 ГОДИНА Е НЕИЗБЕЖЕН!ВЪПРОС НА БЛИЗКО БЪДЕЩЕ Е ДА СИ ВЗРИВИ ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
кво да прайш явно си мислят, че тяхната къща ше е по високаПоевтиняващият петрол удря печалбите на компаниите в S&P 500През четвъртото тримесечие на 2014 г. дружествата от широкия индекс записаха най-големия спад на печалбите си от 2009 г. насамhttp://***.investor.bg/sasht/337/a/poevtiniavashtiiat-petrol-udria-pechalbite-na-kompaniite-v-sp-500-187144/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ей го чарта щом толкова питаш при 45$ за барел не е надминала рублата миналия връх .....usdhttp://***.finanzen.net/devisen/us_dollar-russischer_rubel-kurseurhttp://***.finanzen.at/devisen/euro-russischer_rubel-kursза еврото съвсем, защото самото евро е също тоалетна хартия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 9 години
Стоян Петров не коментира никого във форума. Не си мислете, че сме толкова интересни. Въпроса ми е колко ще падне рублата? Всичко останало е бошлаф работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Скивай сега - петролът не е еднакъв навсякъде. На едни места сам си тече, а на други се наливат яки кинти, за да се извади. Светът не може обаче да кара само на този, дето сам си тече - не стига. И сега става интересно - кой ще падне пръв от коня..... Хаха! Щото нищо не е толкова просто, колкото изглежда! В съвременния свят всичко е така навързано, че като буташ от една страна, не е сигурно къде точно ще се срути... Хехе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
GoldBear
преди 9 години
Да само изразявам прогноза-мнение :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
колега аз ако знам кога ше пукна сам ше си изкопая дупката, много знаем кво ше видим и кво нема да видим. Може да не го видим даже след 3г. в $ може в нещо друго да е и това не знаем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 4
GoldBear
преди 9 години
Колега 80-100 долара няма да видим поне 3 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
С тези трепети ли се будиш сутрин?! Пхахаха!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
Като си спомня само че до преди около 10-тина години петрола се колебаеше между 22-23$ и 27-28$ за барел....та си мисля какво по-естествено от това да се върне цената пак там където си беше...но само ако не бяха планините от трилиони $ "количествени улеснения". И понеже толкова ненужното златото не последва толкова нужния петрол, значи е само политика...дано Путин излезе достатъчно кораво *** и се позадържи по-дълго на власт че да се порадваме на евтини суровини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още