IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола отново спадна под 50 долара за барел

Goldman Sachs намали силно своите прогнози за цените на суровината за следващите месеци

12:12 | 12.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола отново спадна под 50 долара за барел

Цената на петрола от сорта Брент на лондонската борса ICE Futures падна до 49,37 долара за барел (159 литра) с доставка през февруари - най-ниската стойност от април 2009 г., предава MarketWatch. Това е със 74 цента по-ниска цена спрямо тази от петък. Американският лек петрол WTI поевтинява с 84 цента до 47,52 долара за барел. 

Отстъпленията се случват, след като инвестиционната банка Goldman Sachs намали силно своите прогнози за цените на петрола. Секторните анализатори на банката прогнозират, че цената на петрола през първата половина на 2015 г. ще се задържи на ниво от около 40 долара за барел, което ще доведе до намаляване на инвестициите в шистовия сектор в САЩ. Прогнозата за следващите шест месеца беше редуцирана наполовина от 85 долара до 43 долара за барел. За следващите 12 месеца Goldman намали прогнозата си за цената до 70 долара – с 20 долара по-ниска цена.

Goldman очаква, че разликата в цените на лекия американски петрол WTI и на брента ще се разшири през следващото тримесечие – до средно 5 долара за барел. В момента разликата е под два долара.

Според анализаторите е нужно цената да е в размер на около 40 долара за барел суров петрол през първото полугодие, за да се свие бумът на шистовото производство в САЩ. Едва след по-дълъг период с ниски цени пазарът ще намери нов баланс, считат те.

През първото полугодие на 2015 г. складовите запаси ще се увеличат вероятно, се казва в изследването, представено в понеделник. Капацитетът на складовете и танкерите прави възможно съхранението на излишък от един милион барела на ден, така че пазарът да може да се справя със свръхпредлагането много по-дълго, отколкото се считаше досега.

Изследователският екип, ръководен от Джефри Къри, не очаква намаление на добива от страна на Саудитска Арабия и други ключови членове на ОПЕК. Очаква се спадът на американския добив на шистов петрол през втората половина на 2015 г. да бъде достатъчен за коригирането на пазара.

Междувременно принцът на Саудитска Арабия Ал-Уалид бин Талал заяви, че заради свръхпредлаганего "едва ли ще видим цени от 100 долара за барел отново". 

От лятото на 2014 г. насам цените на петрола се сринаха с над 50%, като цените са подложени на натиск заради свръхпредлагането на световните пазари. Припомняме, че на срещата си на 27 ноември във Виена ОПЕК взе решение да не намалява добива. Редица експерти очакват някакво възстановяване на цените едва през втората половина на годината, когато търсенето на петрол ще се повиши сезонно обсусловено.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още