IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия: Едва ли отново ще видим цени от 100 долара за барел

Решението да не се намалява производството е „благоразумно и проницателно“, коментира принц Ал-Уалид бин Талал

10:18 | 12.01.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Принцът на Саудитска Арабия Ал-Уалид бин Талал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принцът на Саудитска Арабия Ал-Уалид бин Талал. Снимка: Ройтерс

Налице е свръхпредлагане на петролните пазари в световен мащаб. Едва ли ще видим цени от 100 долара за барел някога. Това заявява принцът на Саудитска Арабия Ал-Уалид бин Талал за изданието USA Today, цитиран от WBPOnline.

По думите му към този момент Ирак изпомпва огромно количество, а Либия, където се води гражданска война, все още продава, като същевременно САЩ сега произвеждат петрол и газ от шисти.

„Но ако част от предлагането се изтегли от пазара и има ръст в търсенето, цените могат да се покачат“, казва Талал.

„Въпреки това съм сигурен, че никога вече няма да видим цени от 100 долара. Преди година казах, че цена на петрола от над 100 долара е неестествена. Това не е правилно“, добавя той, посочвайки, че освен увеличаващото се предлагане е  отслабнало търсенето.

„Всички знаем, че Япония кръжи около нулевия растеж. Властите в Китай казват, че икономиката ще расте с 6 или 7%. Индийският растеж бе орязан наполовина. Само преди два месеца Германия призна, че ще намали потенциала за растеж от 2% на 1%. Налице е по-слабо търсене, а има и свръхпредлагане. И двете са предпоставка за срив на петрола. И точно това се случи“, аргументира се принцът.

Решението да не се намалява производството е „благоразумно и проницателно“, отговаря той на въпрос, свързан с намаляването на производството от страна на ОПЕК или Саудитска Арабия с цел стабилизиране на цените.

„Ако Саудитска Арабия съкрати добива с 1 или 2 млн. барела, тези 1 или 2 млн. ще бъдат произведени от други. Това означава, че за Саудитска Арабия ще има две негативни последици – по-малко произведен петрол и по-ниски цени. Ето защо ще бъдем зашлевени само от едната страна – визирам понижената цена на петрола - а не и от свиването на производството“, изразява се метафорично Талал.

Освен това по думите на принца неясен остава отговорът на въпроса за това колко ново предлагане ще има, тъй като това ще направи много нови проекти икономически необосновани.

„Шистовите петрол и газ – налице са нови продукти на пазара. И виждаме множеството видове. Никой не знае със сигурност каква е точката на пречупване за шистите. Полетата имат по-висока себестойност. И със сигурност някои от тях ще фалират, или поне няма да бъдат икономични. При цена от 50 долара това дали все още ще бъде икономическо целесъобразно? Не е ясно. Историята е с продължение“, казва още Талал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 16 rate down comment 0
mick
преди 9 години
Големите манипулират пазара за да купят малките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 3
крас
преди 9 години
КАКВИ ДВЕ ГОДИНИ?СЛЕД МАКСИМУМ ТРИ МЕСЕЦА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ЩЕ СТИГНАТ ДО 30 $ ЗА БАРЕЛ, А ИПОТЕЧНИТЕ ОБЛИГАЦИИ ЗАЛОЖЕНИ ПО ВЗЕМАНИЯ СВЪРЗАНИ С НОВИТЕ ШИСТОВИ ТЕХНОЛОГИИ ГРЪМНАТ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В ТОКСИЧНИ ДЕРИВАТИ ОТ КОИТО НИКОЙ НЯМА НУЖДА!ЩЕ Е ИНТЕРЕСНО ТОГАВА ДА ВИДИМ КАК ЩЕ СЕ ПРЕДСТАВЯТ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ , РЕЙТИНГОВИ АГЕНЦИИ, И ЗАСТРАХОВАТЕЛИ НА КРЕДИТНИЯ РИСК!ТЕ ВЕЧЕ СА НАЯСНО, ЧЕ ПРЕ ТЕЗИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА ШИСТОВИЯТ БАЛОН Е ГРЪМНАЛ!ЧАРШАФОСАНИЯ ВЕЧЕ Е ОСЪЗНАЛ, ЧЕ ЕЗАЛОЖИЛ НА УМРЯЛ КОН !ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА ПОНЯКОГА КОГАТО НЕ ОБМИСЛЯШ ДОБРЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА ПРОТИВНИКА КАКЪВТО Е ПУТИН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 5
крас
преди 9 години
СЛОЖИХА ЛИ ТИ ГО ПОДОБАВАЩО ЧАРШАФОСАНА ГАДИНО!Нали точно вие тръгнахте да събаряте цените на петрола с цел да унищожите икономиката на Русия и Иран!Надявахте се, че ще се случи това което направихте през 1989 година със СССР!СВАЛИХТЕ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА И СЪВЕТСКАТА ИКОНОМИКА РУХНА!*** като вас не знаят, че всяко повторение на историята се превръща във фарс!Другарят Путин ви го сложи подобаващо.Като КАРАТИСТ той не СПРЯ процеса на понижение на цените на петрола , а ги УСКОРИ !!УСКОРИ ГО И ХВЪРЛИ ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА ДО НИВА КОИТО В НАЙ СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ДОСТИГНАТ ДО 30 $ ЗА БАРЕЛ!!Чаршафосана гадина вече осзнъва, че много производства КАТО ТЕЗИ СЪС ШИСТИТЕ ЩЕ ФАЛИРАТ!!И само те ли?? ШИСТОВИЯТ БАЛОН ГРЪМНА И ЩЕ ПОМЕТЕ ЦЯЛАТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА НА САЩ !!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНВЕСТИТОРИ СДОБИЛИ СЕ С ТОКСИЧНИ ПАКЕТИ ОТ ТЕЗИ ВИСОКОРЕЙТИНГОВИ ИПОТЕЧНИ ОБЛИГАЦИИ!КАКВО ЩЕ КАЖАТ ПО ВЪПРОСА АМЕРИКАНСКИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ, РЕЙТИНГОВИ АГЕНЦИИ, И ЗАСТРАХОВАТЕЛИ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 1
Боян
преди 9 години
Глупаво е някой да си мисли, че нещо е неизчерпаемо. В случая просто за момента петрола е в изобилие т.е. на цена от над 80 долара за барел предлагането далеч надхвърля търсенето. Светът вече осъзнава, че излиза от ерата на петрола за главен източник на енергия и зависимостта му от него с времето ще намалява. Но все пак петрола е изключително важна суровина за много видове производства и завинаги ще си остане важна суровина за човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 2
mick
преди 9 години
След 2 години ще видим дали е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 43 rate down comment 9
stanislavr
преди 9 години
Няма страшно! Европа мисли за нас и въобще няма да се учудя, ако набримчат нагоре акциза на горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 2
педро леон
преди 9 години
Не е точно така. Цената на петрола влияе силно на търсенето на електромобили, но върху ВЕИ влиянието е несравнимо по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 49 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
В малка грешка си. Когато има свръхпроизвидство, се появява и намаляване на производството. Само че не веднага. Просто системите са силно инертни. Като начало спират инвестициите в ново производство, след което с течение на времето поради износване част от производствените мощности отпадат. От друга страна и потребителите не реагират мигновенно. Еластичността не е директна. Пазарът се нагажда към по-ниските цени и бавно почва да увеличава потреблението. Така че всичко си е в реда на нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 1
Ogibogi
преди 9 години
Браво !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 6
d333
преди 9 години
Дори и ако приемем, че тезата "петрола е неизчерпаем" е вярна.... (макар аз лично да се съмнявам), тогава след няколко десетилетия ще си изтровим атмосферата и пак ще сме в положение да имаме големи проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още