IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има три начина петролът да намери дъно

Няма признаци обаче някой от тях да е напът да се осъществи, смятат от Bank of America Merrill Lynch

09:15 | 11.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има три начина петролът да намери дъно

Има три начина петролните фючърси да намерят дъно и да сложат край на най-масираните разпродажби след финансовата криза от 2008 г., но засега няма признаци някой от трите да е напът да се осъществи, смятат стратезите на Bank of America Merrill Lynch, цитирани от MarketWatch. 

За да се достигне дъно, трябва да видим съкращаване на производството от страните извън ОПЕК, свиване на производството в самата ОПЕК или по-силно търсене в световен мащаб, пишат стратегът за суровините на Bank of America Франсиско Бланч и негови колеги.

Ето защо те не виждат някой от тези фактори да влязат в игра в скоро време:

Производството извън ОПЕК

Макар цените под 70 щатски долара за барел да са достатъчни, за да отложат някои инвестиции в сектора в дългосрочен план, не очаквайте съкращения на производството извън ОПЕК в краткосрочен. Това е така, защото оперативните разходи - цената, необходима за покриване на дневните производствени и други свързани разходи - е под 40 долара за барел в повечето случаи. Това се потвърждава от плановете за увеличаване на производството от повечето борсово търгувани петролни компании.

Производството на ОПЕК

ОПЕК ускори спада в цената на петрола през ноември, когато се въздържа от съкращаване на производството. Оттогава няма никакви признаци, че най-мощната държава в картела - Саудитска Арабия, която има достатъчно финансови резерви, е склонна да размисли.

Може да допуснем, че саудитците биха могли да намалят доставките. В крайна сметка техните финансови резерви ще издържат по-дълго при цена от 70-80 долара за барел, отколкото при 20-30. Но, от друга страна, държавната петролна компания на страната може да увеличи производството с 2,8 милиона барела на ден, след като в САЩ шистовият добив намалее заради ниските цени.

Търсенето на петрол

По-ниски цени в крайна сметка ще доведат до ръст в глобалното търсене на петрол, но това няма да стане веднага. Моделите на Bank of America Merrill Lynch сочат, че ще има шест месеца закъснение в реакцията, а след това само ограничено увеличение на търсенето от страна на развитите страни, благодарение на по-ефективното използване на горивата.

Китай и Индия ще отговарят за по-голямата част от глобалния ръст в потреблението на петрол през 2015 г. и 2016 г. Същевременно 50% от нарастването на търсенето през последните 10 години е от страните-производителки. Това е тревожна статистика, тъй като растежът в Близкия изток се забавя, а Русия навлиза в рецесия.

Стратезите на Bank of America Merrill Lynch, които предвидиха спад на петрола до 50 долара за барел непосредствено след решението на ОПЕК през ноември да не ограничава производството, предупреждават за възможността за допълнително поевтиняване.

"Пазарът може да стане по-хаотичен, тъй като цените на петрола се опитват да намерят дъно около оперативните разходи, което предполага все по-голям риск американският петрол да спадне под 35 долара за барел в краткосрочен план, а сортът Brent - до към 40 долара за барел", пишат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Тука още есента горивата трябваше да са под 2 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
" .... даже ще ни плащат за да го ползваме"..................Като всичко в България, тук сигурно Ше гледат да отбият номера с некви жълти стотинки .... за такива пари да си го ползват сами - без мене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Вървим към светлото бъдеще на безплатния петрол. Не, даже ще ни плащат за да го ползваме :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още