IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се върна над 1 200 долара с минимален ръст през миналата седмица

Поскъпването на жълтия метал бе ограничено поради поредния скок на щатския долар

09:18 | 06.04.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото се върна над 1 200 долара с минимален ръст през миналата седмица

Златото запази позиции през изминалата търговска седмица, тъй като всички движения нагоре бяха блокирани от продължаващия възход на щатския долар и спекулациите на Федералния резерв за повишаване на ставките.

Фючърсите върху жълтия метал завършиха миналата седмица с 0,2% ръст до 1 202,30 долара за тройунция, след като седмица по-рано цената на затваряне бе 1 199,80 долара за тройунция.

По време на цялата изминалата седмица пазарните участници спекулираха с бъдещето на монетарната политика на Фед. Централната банка продължава да е относително пасивна в изказванията си на фона на колебливите данни отвъд Океана.

Докладът за заетостта на ADP разкри в сряда, че частният сектор в САЩ е наел по-малко работници, отколкото анализаторите очакваха през март. Цифрата спадна под 200 000 за първи път от януари миналата година.

Освен това производствената активност в района на Чикаго разочарова, след като удари 14-месечно дъно през месец март. PMI индексът достигна 46,3 пункта, оставайки под досегашната оценка от 52,4 пункта.

Същевременно правителствените данни показаха, че заетостта извън земеделския сектор в САЩ се е повишили с едва 126 000 през март – най-ниското ниво от януари 2012 г. Резултатът остана далеч под очакваните от пазара 245 000.

В същото време равнището на безработицата се задържа при 5,5% през март, съвпадайки с прогнозите на анализаторите, което е най-ниското ниво от средата на 2008 г.

"Данните за заетостта са по-слаби от очакваното. Докладът може да добави нотка към страховете, че тенденцията на забавянето на растежа е значителна, въпреки че няма признаци на отслабване на заявките за социални помощи", заяви главният икономист на High Frequency Economics Джим О'Съливан.

След като Федералният резерв започне да повишава лихвените проценти, тази мярка ще даде тласък на щатския долар и така ще постави натиск върху златото, което обикновено реагира обратно на движението на зелените пари.

В понеделник златото поевтиня в отговор на коментарите от председателя на Фед Джанет Йелън от петък. По думите ѝ подходящият момент за покачване на ставките все още не е дошъл, но се очаква условията да успеят да дадат предпоставка за увеличаване на лихвите по федералните фондове по някое време тази година.

Председателят на Фед в Ричмонд Джефри Лакър пък заяви във вторник, че Централната банка на САЩ трябва да започне да повишава лихвените проценти през юни, както и че той очаква ускоряване на икономическия растеж и инфлацията през тази година.

Нещо повече, шефът на Фед в Канзас Естер Джордж добави, че Фед трябва скоро да започне да затяга своята извънредно гъвкава парична политика.

Въпреки това ръководителят на звеното на централната банка в Атланта Денис Локхарт заяви в сряда, че очаква едно покачване на лихвите през второто или третото тримесечие на тази година, въз основа на оптимистичния си поглед спрямо икономиката на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
sssaaa
преди 9 години
И какво като вдигнат лихвите? С колко ще ги вдигнат с 0,25 пункта? В момента много инвеститори и пазари са настроени, че ще има вдигане на лихвите, а какво ще се случи, когато разберат колко ще е това и най-вече за колко време?Моето мнение е че щом повишат леко лихвите, пазара няма да реагира със спад повече от 2%, тъй като вече са направили своите разпродажби ама след това колко ще е нагоре златото?!?!?!? Отговор, който ще разберем през Q3, 2015
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още