IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран има готовност да добива 5,7 млн. барела петрол дневно към 2018 г.

Добивът ще бъде реализиран на азиатските пазари, прогнозира иранският министър на петрола

17:24 | 09.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Иран има готовност да добива 5,7 млн. барела петрол дневно към 2018 г.

Иран има готовност да увеличи добива на петрол до 5,7 млн. барела на ден към 2018 година, ако санкциите срещу страната бъдат премахнати. Това съобщи министърът на петрола Бижан Намдар Занганех, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Само в рамките на осем месеца след падане на санкциите Техеран може да увеличи добива до 4 млн. барела дневно, уточни още той.

По разчетите на иранското правителство увеличението на добива ще бъде реализирано на азиатските, не на европейските пазари.

Занганех коментира още, че Иран ще очаква от ОПЕК да регулира квотите, така че Техеран да получи дял от пазара, за който претендира. Припомняме, че на този етап петролният картел не е намалил квотите за добив, макар и цените на петрола да паднаха до ниво от около 50 долара за барел.

Очаква се среща на лидерите на организацията в началото на юни. Решението от нея ще бъде важно за развитието на петролните пазари през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още