IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран се нуждае от инвестиции от 100 млрд. долара за газовата си индустрия

Страната търси тези пари, за да възстанови производството си и износа на природен газ

12:54 | 12.06.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Иран се нуждае от инвестиции от поне 100 млрд. долара, за да възстанови газовата си индустрия. Ръководители на страната се се срещнали с европейски енергийни гиганти, за да сложат край на десетилетията негативи в резултат на международните санкции, съобщава Bloomberg, цитирайки топ мениджъри на държавната компания, които водят преговорите.

Приветстваме и оценяваме високо инвестициите на компаниите, приветстваме новите технологии“, заяви по време на интервю в Париж Азизола Рамазани, директор на международния отдел на National Iranian Gas Co. „През последните 18 месеца проведохме множество дискусии с чуждестранни компании“.

Докато стоковите пазари се фокусират върху заръщането на иранския петрол, важното значение на природния газ в дългосрочен план бе подчертано в сряда, след като данни на BP Plc показаха, че ислямската република е запазила позицията си на страната с най-големи доказани резерви на суровината, след като отне короната на Русия през 2011 г.

Заместник-министърът на петрола Хамид Реза Араги се срещна с международни компании в рамките на Световната газова конференция през юни, заяви Рамазани. Той добави, че половината от сумата от 100 млрд. долара, от която се нуждае Иран, ще трябва да дойде от чужди производители.

В Париж се срещнахме с много компании и те са готови да започнем преговори“, каза на 3 юни Рамазани по време на посещението си в Европа.

Перспективата за подновени доставки на изкопаеми горива от Иран е една от най-големите неизвестни за световните енергийни пазари, които вече са разтърсени от повишеното американско шистово производство и решението на Саудитска Арабия да запази нивата на добив дори и със срива в цените на петрола.

Ако бъде постигнато окончателно споразумение по ядрената програма на Иран до 30 юни и санкциите се вдигнат, Иран планира да увеличи износа си на газ седем пъти и да достигне до 200 млн. куб. м. на ден през следващите четири години, каза Рамазани. Страната иска да повиши продукцията си до 1,2 млрд. куб. м. на ден през следващите пет години, като в момента тя е 800 млн. куб. м., допълва той.

Това ще в добавка на новите доставки от САЩ и Австралия по късно през тази година и от Източна Африка до края на десетилетието, твърди Прабхат Синг, маркетингов директор на GAIL India Ltd., един от най-големите вносители на природен газ в света.

Това ще бъде един безкраен източник на доставки в допълнение на огромното количество, което вече идва от САЩ“, казва Синг в интервю на 3 юни в Париж. „Това ще запази цените на газа под контрол за години напред“.

Иран има достатъчно възможности да повиши производството си. Въпреки че резервите на страната са малко по-високи от тези на Русия, тя е произвела по-малко от една трета от газа през 2014 г., показват данните на BP.

Продажбата на природен газ извън страната е по-голямо предизвикателство. Иран има само един полупостроен терминал за износ на втечнен природен газ, който предоставя няколко бързи маршрута за износ.

„Дори и да се вдигнат санкциите, всичко друго затрудняв износа на световния пазар, независимо дали става въпрос за пренос до Европа чрез газопроводи, или за втечнен природен газ“, казва Джонатан Стърн, ръководител на програмата за природен газ към отдел за енергийни проучвания на Oxford Institute.

Иран гледа в по-дългосрочен план и вижда природния газ като ключов за нациите, които търсят по-евтина и чиста енергия.

„Природният газ ще бъде основното гориво през следващите 20 до 30 години“, казва Рамазани. „Въглищата ще бъдат заменени от природния газ, който ще бъде второто най-използвано гориво след петрола“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
saturn79
преди 8 години
http://***.eia.gov/cfapps/ipdbproject/IEDIndex3.cfm?tid=3&pid=3&aid=6
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
saturn79
преди 8 години
"Въпреки че резервите на страната са малко по-високи от тези на Русия, тя е произвела по-малко от една трета от газа през 2014 г., показват данните на BP."пак глупости,страната с доказани най-големи резерви на приропден газ е Русия,и то данните са на EIA.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още