IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се завърна на губеща територия след данните за запасите в САЩ

Златото продължи позната тенденция от последните дни, завършвайки търговията вчера на отрицателна територия

12:08 | 23.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът се завърна на губеща територия след данните за запасите в САЩ

ЕНЕРГИЙНИ СТОКИ

Енергийните стоки записаха втора сесия на червено от началото на седмицата. Щатският петрол се понижи под психологическата граница от 50 долара за барел на фона на изненадващите резултати за петролните резерви в САЩ. Индексът на щатския долар се намира на почти 6-месечен максимум спрямо основните си конкуренти, което оказва допълнителен натиск върху цената на стоките, правейки ги по-скъпи за притежатели на различни валути.

Най-важното събитие за енергийните пазари през изминалия ден бе свързана с публикуването на доклада за петролните запаси на икономика номер едно в света. Резервите отчетоха скок с почти 2,5 милиона барела за седмицата приключила на 17 юли. Анализаторите останаха силно изненадани от резултатите, тъй като очакваха понижение от 2,2 милиона барела. Данните предизвикаха бурни пазарни реакции като непосредствено след обявяването им петролът изтри повече от 1% от стойността си.

Другите фактори, оказващи натиск върху петрола, са свързани с укрепването на щатския долар и растящото предлагане, поради отмененото ембарго върху Иран. Допълнителен натиск оказа и новината за спад в продажбите на гориво в Китай, която не изненада никой, поради свиващата се икономика в региона.

Фючърсите върху лекия суров петрол с доставка през месец юли приключиха на ниво от 49,19 долара за барел. Котировките на „черното злато“ записаха пета сесия на червено през последните шест. Вчерашната сесия ни направи свидетели на най-масираните разпродажби от две седмици насам. Следващата по-силна подкрепа по пътя надолу е нивото около 47,50 долара за барел, а следващата при 47,05.

ЦЕННИ МЕТАЛИ

Вчера златото продължи позната тенденция от последните дни, завършвайки търговията на отрицателна територия за седми път през последните осем сесии. Стабилизирането на ситуацията в Гърция в комбинация със скъпия щатски долар и предстоящото вдигане на лихвените равнища в САЩ нанася сериозен удар върху цената на скъпоценния метал. През вчерашния ден стана ясно, че търсенето на физическо злато от страна на Индия и Китай се е понижило поради забавения икономически растеж в региона.

Фючърсите върху злато с доставка през месец август поевтиняха с 1,1%, завършвайки сесията на ниво от 1 091,50 долара за тройунция. Това бе третото поредно понижение за благородния метал от началото на седмицата. През изминалия ден котировките останаха изцяло подвластни на мечите настроения, пробивайки под границата от 1 100 долара за тройунция. Следващата по-силна подкрепа по пътя надолу се очаква да бъде психологическото ниво от 1 000 долара.

Фючърсите върху сребро със срок на доставка месец юли поевтиняха с 5,5 цента, или 0,4%, завършвайки търговията на ниво от 14,73 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още