IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола остава на най-ниските си нива от почти 7 години

Според анализатори перспективите за цените до края на годината и за началото на 2016 г. остават слаби

10:57 | 11.12.15 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В петък цените на суровия петрол остават на най-ниските си нива от началото на 2009 г. насам, след като производството в Близкия изток продължава да се повишава въпреки вече огромното глобално пренасищане. Анализатори, цитирани от Ройтерс, казват, че перспективите за цените до края на годината и за началото на 2016 г. остават слаби.

Фючърсите върху петрола сорт Брент отчитат спад от 29 цента до 39,44 долара за барел, което е малко над седемгодишния минимум, отбелязан по-рано през ранната сесия в Лондон от 39,38 долара за барел.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се търгуват при цена от 36,52 долара за барел, или с 24 цента надолу и малко над дъното от 36,38 долара за барел от четвъртък. Това са най-ниските нива от февруари 2009 г. насам.

„Следващото тримесечие ще бъде особено трудно, тъй като преминаваме от тримесечие с високо търсене към такова с ниско търсене“, казва Ричард Гори, директор на консултантската къща JBC Energy Asia.

“Може ли да изключим цена от 20 долара за барел? Не, не можем“, казва той, но все пак добавя, че цените вероятно няма да се понижат толкова много.

Гори очаква бавно ребалансиране на пазара към края на следващата година, като добивът ще остане упорито висок въпреки ниските цени на "черното злато".

„Много производители се опитват да поддържат положителни парични потоци, което означава увеличаване на продукцията до максимални нива, а иранските барели също се завръщат на пазара“, казва той.

Разгромът на цените е в резултат на огромното производство, което бързо пълни континенталните складове, като някои анализатори смятат, че това ще приключи в началото на 2016 г.

От австралийската банка ANZ заявиха в петък, че „пазарите на суров петрол ще останат унили през 2016 г., въпреки че перспективите за възстановяване изглеждат по-добри за втората половина на годината".

Американската банка Jefferies пък казва, че „излишъкът от запаси вероятно ще се увеличи значително през първата половина на 2016 г. и ще потисне цените на петрола в краткосрочен план“.

Нарастващото производство от Ирак, която е членка на ОПЕК, допринася сериозно за този излишък, като добивът се е удвоил през последното десетилетие до около 4,3 млн. барела на ден, което е повече от достатъчно, за да задоволи ежедневното търсене на Индия.

Като цяло ОПЕК е добил повече петрол през ноември от всеки друг месец от 2008 г. насам, въпреки че организацията прогнозира лек ръст на търсенето на суров петрол през следващата година в опит да защити пазарния си дял.

Стратегията на картела за защита на пазарния дял, изпомпвайки рекордно високи нива, може би работи.

Очаква се американското петролно шистово производство, основният двигател на ръста на доставките извън ОПЕК, да се понижи за девети пореден месец през януари, твърди прогноза от понеделник на американската Администрация за енергийна информация.

Още за пазарите на суровини можете да научите от видеото на Bloomberg

Годината за суровините, включително и за петрола, ще коментират главният инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев и дилърът „Международни финансови пазари“ в БенчМарк Финанс Станислав Фортунов в седмичното обзорно пазарно предаване „InvestOr” по Bloomberg TV Bulgaria на 13 декември от 20 часа.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
ksarax
преди 8 години
Това за България е само статистика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
nix
преди 8 години
Днес цената на петрола удари ново дъно - 35,55 $ - http://***.marketwatch.com/investing/future/crude%20oil%20-%20electronic. Защо народа спи ами не протестира пред бензиностанциите на КАРТЕЛА. От това ги е СТРАХ НАЙ-МНОГО. Всички знаем, че поевтиняването с 20-30 ст. на горивата (толкова, колкото са завишени) ще доведе до хиляди нови работни места и ръст на икономиката 1-2 % повече, отколкото е настоящия, а от там и за по-добър стандарт на живот. При предишни спадове на цената за барел до 45 $, (през миналата година и през 2009) цената на бензина е падала под 1,80. През ноември, когато се сключваха сделките за доставки за декември петрола не се е вдигал повече от 42-43 $, което изначава, че сега цената на бензина следва да е под 1,80, а тя всъщност е 2,03. СЕГА е момента да се протестира пред бензиностании, когато петрола е с пъти по-евтин и се прехвърля голямо богатство от петролните икономики към потребителките на петрол, а не когато нефта е над 100 $ - тогава е безсмилено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 8 години
Ако продължава така, до 10-тина години, да вадят камилите и гюмовете за камилско мляко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още