IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните компании орязаха бюджетите си и бяха наказани

Секторът намалява разходите си заради ниската цена на петрола, а инвеститорите се отдръпват при новини за ограничаване на добивите

09:24 | 11.01.16 г.
Енергийните компании орязаха бюджетите си и бяха наказани

Енергийните компании започнаха да намаляват разходите си, особено за развитие на нови проекти, на фона на срива на петролните пазари. В момента, в който обявят това обаче, те веднага биват наказвани от инвеститорите, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Това се наблюдава в последните дни при търговията на фондовите пазари - акциите на Consol Energy например поевтиняха с 11%, след като съобщи, че очаква намаление на добива на петрол и газ през 2016 година. Само два дни по-рано същото се случи и с Eclipse Resources, чиито книжа загубиха 6,4% от цената си, след като ръководството на компанията съобщи, че очаква спад на добива с 15% през първото тримесечие на годината.

Анализатори посочват, че това е само началото и следват още много анонси за намаляването на разходите и добивите, когато енергийните компании започнат да дават повече подробности за финансовото си състояние през 2015 година и прогнозите за 2016 година.

Дотук 17 компании, които се занимават с проучвания за добив и природен газ, са заявили намерение за намаляване на капиталовите разходи с общо 30 на сто през 2016 година, спрямо изминалата 2015 година, посочва още WSJ.

С орязването на бюджетите си секторът се опитва да оцелее на фона на пренасищането на петролните пазари, което доведе до срив на цените. А ниската цена на петрола допринася за проблемите на енергийните компании, чиито акции са загубили около 35% от стойността си в последните шест месеца.

"На този пазар те не могат да бъдат печеливши", смята анализаторът Джошуа Шейхтър от Snow Capital Management. "Ако намалят разходите, е знак за слабост. Ако не го направят, е знак за слабост", допълва още той.

Досега намаляването на цената на акциите на енергийните компании привличаше вниманието на големи инвеститори. През миналата година например Greenlight Capital на Дейвид Айнхорн увеличи дела си в Consol, а Карл Айкан - в Chesapeak Energy. В същото време Deutsche Bank вече предупреждава своите клиенти по-внимателно да избират в кои енергийни компании да инвестират.

Банката промени и прогнозата си за цената на петрола в посока надолу. Според очакванията на анализаторите в институцията средната цена на петрола през 2016 година ще бъде 49 долара за барел, което е с 3 долара по-ниско спрямо предишните прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още