IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bank of America прогнозира цена на златото от 1 500 долара до края на годината

Благородният метал е стабилен залог в условия, когато доходностите са под натиска на агресивната парична политика

20:30 | 08.07.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След резултатите от британския референдум за напускане на Европейскоя съюз (ЕС) бяха обявени редица бичи залози върху златото, но една инвестиционна банка има особено смела прогноза за цената на благородния метал, съобщава CNBC.

Екип анализатори от Bank of America Merrill Lynch очакват златото да поскъпне с 10% до края на годината и да изпрати 2016 г. на ниво 1 500 долара за тройунция. Благородният метал се търгува с 0,47% спад в цената за 1 355,70 долара към 17:10 часа бъларско време.

„Светът се лута между различни кризи и ставаме свидетели на рискове, които може и да не се променят“, пишат в анализа си експертите, оглавявани от Майкъл Уидмър.

“През февруари заявихме, че цената на златото е достигнала дъното и Brexit подкрепя нашия възглед. Затова повишаваме прогнозата си за цената на златото следващата година от 1 325 до 1 475 долара за тройунция”, посочват от инвестиционната банка.

Златото се счита за инвестиция убежище по време на нестабилност. Благородният метал, който не носи доходност, е стабилен залог в условия, когато доходностите са под натиска на агресивната парична политика, която по всяка вероятност ще остане такава след гласуването за Brexit.

Английската централна банка вече сигнализира, че може да понижи основната лихва, която и в момента е на рекордно ниско ниво от 0,5%. Централната банка на Япония пък се очаква да въведе допълнителни стимули на фона на скъпата йена, която вреди на печалбите на компаниите износителки.

„Настоящата несигурност предполага, че ускорено повишение на лихвите е малко вероятно, така че лихвите по света ще останат ниски за продължителен период от време, което пък понижава пропуснатите ползи при инвестициите в злато“, пишат още от Bank of America Merrill Lynch.

Индивидуалните инвеститори също купуват злато, за да предпазят спестяванията си от инфлация. Базираната във Великобритания платформа BullionVault съобщи за рекордни обеми злато и сребро (30 млн. паунда), търгувани в петък, 24 юни, когато станаха ясни резултатите от референдума за Brexit. 

В сряда цената на златото достигна двегодишен връх и се отправя към шеста поредна седмица на ръстове.

Експертите от Bank of America Merrill Lynch не са сами в смелите си прогнози. Бари Доус от Paradigm Securities също очаква златото да достигне 1 500 долара за тройунция през тази година и не изключва да докосне и 1 900 долара, както през 2011 г.

„През последните няколко години имаше наистина силно търсене от Азия, което изстиска златото, което беше вече на разположение на Запад, и така затегна условията на пазара. Brexit според мен е странична история“, посочва Доус.

Има и по-предпазливи очаквания. Societe Generale смятат, че цената на благородния метал ще е около 1 350 долара в началото на следващата година, след което ще се понижи. За експертите от швейцарската банка UBS средната цена през 2017 г. ще е 1 400 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Акциите са скъпи и пазарът прегрява ,един срив и доларът ще се качи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Grosss
преди 7 години
Ами това казвам и аз ако златото отиде на 1500 долара доларът ще паднепоне 20ст,но засега май натиска за нагоре.Може би петролът е по-добърорентир,ако скочи и златото ще се вдигне и обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
george353
преди 7 години
Долара е скъп спрямо другите валути, но поевтинява спрямо златото. Т.е., и той потъва, но по-бавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
Gold Zombie
преди 7 години
Така като гледам, 1500 долара, ама до края на този месец по-скоро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"Петролът се срина заради шистовата революция ..."Ако това е революция , шистакът требе да се харчи като топъл хляб на 25 долара барела...иначе е революция само в главите на определен вид хора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
начи нещо от тея три неща дет си изброил ше гръмне, но няма да са реалните неща ..... после тея дет имат долари да се опраат:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Няма такова нещо като скъп долар и скъпо злато, това е проблема. Реално имаме много слабо евро и евтино злато заради редица манипулации на цената му. Петролът се срина заради шистовата революция и договорките между САЩ и саудитска арабия. Този срив е аналогичен на срива в края на 80-те години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Grosss
преди 7 години
Нещо не се връзва сметката скъп долар,скъпо злато и покачващ се петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още