IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява в очакване на официалните данни за резервите в САЩ

ОПЕК обяви в последния си доклад, че Brexit би имал голямо влияние върху глобалните пазари

10:12 | 13.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът се търгува с понижения на цената в сряда, след като ОПЕК обяви в последния си доклад, че Brexit би имал голямо влияние върху глобалните пазари, съобщава WBPonline. Според картела последиците върху петролните пазари ще бъдат усетени през идните месеци, тъй като Великобритания вече няма да е в позиция „да упражнява влияние върху регулациите за финансовите услуги в ЕС“, включително и тези, свързани с пазарите на суровини.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,98% до 46,34 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва спад от 1,07% до 47,95 долара за барел към 10:00 часа българско време.

„Обединеното кралство дълго време допринасяше с експертиза и опит, за да гарантира, че регулациите във финансовия сектор са пропорционални и отразяват функционирането на пазара“, пише в доклада на ОПЕК. „Продължавайки напред, статусът на британските финансови пазари трябва да бъде предоговорен“, казват експертите.

„Пазарът е в процес на ребалансиране, но излишъкът все още не е елиминиран. Без съмнение идните месеци ще бъдат нестабилни, като пазарът ще се движи в една посока прекалено дълго, преди да премине в корекция“, казва Амрита Сен от Energy Aspects. 

Все пак ОПЕК посочва, че средната цена в т.нар. референтна кошница се повиши с 6% през юни, което е пети пореден месечен ръст. Освен това поскъпването през второто тримесечие възлиза на 40% заради подобреното глобално търсене и понижения добив в Канада и Нигерия”.

Стойността на референтната кошница обаче се понижава с 34,4% на годишна база през юни. Търсенето в Саудитска Арабия се понижи втори пореден месец през май, но от ОПЕК посочват, че търсенето се очаква да расте през юни и през третото тримесечие на 2016 г., подкрепено от секторите на транспорта и индустрията.

Във вторник Американският петролен институт обяви, че резервите в САЩ са се увеличили с 2,2 милиона барела през седмицата до 8 юли. Пазарите очакваха спад от 3 милиона барела.

По-късно днес Администрацията за енергийна информация ще публикува официалните данни.

Трейдърите ще следят и данните за ръста на китайската икономика през второто тримесечие, които излизат в четвъртък.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още