IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Търсенето на петрол от организацията през 2017 г. ще задмине добива

Според първите прогнози на организацията за следващата година доставките от страни извън групата ще се понижат още повече

15:56 | 12.07.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) представи оптимистични прогнози за пазара на петрол през 2017 г., заявявайки, че търсенето на суров петрол от организацията ще бъде по-високо от текущото производство, а излишните петролни запаси ще намалеят.

В месечния си доклад ОПЕК обаче намалява и прогнозата си за световния икономически растеж през тази година, съобщава Ройтерс. Организацията се позовава на засилената несигурност след британския вот за излизане от ЕС и казва, че темпът на растеж на търсенето на петрол ще се забави леко през следващата година. Това е първата прогноза на ОПЕК за 2017 г.

„След референдума на Великобритания за излизане от Европейския съюз икономическата несигурност се е увеличила“, казва ОПЕК в доклада. „Потенциалните негативни последици са довели до низходяща корекция на глобалния икономически растеж през 2016 г. до 3,0% от 3,1%“.

Други организации, включително Международният валутен фонд, понижиха прогнозите си за икономическия растеж след британския референдум. Опасенията за икономическото влияние на Brexit натежаха върху цените на петрола, които спаднаха от рекорда за 2016 г. от 53 долара за барел до 47 долара.

Глобалното търсене на петрол ще се повиши с 1,15 млн. барела на ден през 2017 г., заяви ОПЕК в първата си прогноза за следващата година. Това е малко по-малко от очаквания растеж от 1,19 млн. барела на ден за 2016 г.

Цените на петрола се понижиха наполовина през последните две години в спад, който се задълбочи, след като в края на 2014 г. ОПЕК отказа да намали производството си, за да подкрепи цените. Надеждата на организацията беше, че по-евтиният петрол ще затрудни конкурентите ѝ с по-високи разходи, като например американските шистови компании.

Въпреки Brexit перспективите на ОПЕК за пазара през 2017 г. предполагат, че стратегията работи, тъй като очакванията са, че доставките извън групата ще се понижат още повече, а търсенето на суров петрол от организацията ще се повиши, което ще доведе до лек дефицит на глобалния пазар.

Очаква се свиването, което виждаме през тази година в предлагането от страните извън ОПЕК, да продължи и през 2017 г., но с по-бавен темп“, каза ОПЕК. „Пазарните условия ще помогнат за преодоляването на излишните петролни резерви като цяло през 2017 г.“.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
Ivan.r
преди 7 години
Градският ми е левче на ден, 365 на година за всички линии в Софето, има ли смисъл от автомобил, ако ходя веднъж годишно на море и 3-4 пъти на планина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 4
Ironhorse
преди 7 години
Хехехех,а ОПЕК отчита ли връщането на ИРАН на петролните пазари ?!С петрола за мен е свършено като източник на енергия.За друго да, но за енергия НЕ.Много хора си мислят, че електромобилите и хибридите ще навлязат масово след 10-20 години.Е аз като гледам какво става считам, че ще има масово закупуване на хибриди и електромобили още след 3 години.Не случайно Тесла увеличават капацитета си на производство и то тройно, а другите взеха да се поразбуждат.А скандалите с Фолксваген и Мицубиши, само ще ускорят нещата.Очаквайте скоро Регламент на ЕС относно облагането на МПС с петролни двигатели. Такива екотакси и данъци ще тръснат, че ще ти излезе по-евтино или да ползваш градски транспорт или да си купиш хибрид или електромобил.Само гледайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
IQ96
преди 7 години
до 2 П(ъ)рдон за единомислието ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
IQ96
преди 7 години
Гладна кокошка просо сънува....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
doba
преди 7 години
Мхм, гладна кокошка просо сънува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
ОПЕК отново се опитва да стимулира покачването на цените Доклада днес повиши цените на петрола с около 3% но още в края на седмицата цените отново ще се върнат на обичаините цени в момента -около от 40 до 44 долара за барел Нищо не може да излъже пазара за дълго време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още