IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съживяват ли се инвестициите в петролния сектор?

Два проекта на Chevron и BP за общо 45 млрд. долара са подкрепени от повишаващите се цени на петрола и ниските разходи

11:23 | 08.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Съоръжение на Chevron в Южна Африка.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Съоръжение на Chevron в Южна Африка. Снимка: Ройтерс

Два проекта за 45 млрд. долара, обявени този месец, показват, че най-големите петролни компании отново са уверени да правят големи инвестиции, окуражени от повишаващите се цени на петрола и ниските разходи, които обещават да стимулират по-нататъшната експанзия, пише Bloomberg.

Chevron Corp. даде зелена светлина за експанзия в Казахстан за 37 млрд. долара, което се явява най-голямата инвестиция в индустрията, откакто преди две години цената на петрола започна да намалява. BP обяви край на програмата си за разширяване на находище за втечнен природен газ в Индонезия на стойност 8 млрд. долара.

До края на 2016 г. още два големи проекта могат да получат зелена светлина, смятат от консултантските фирми Wood Mackenzie Ltd. и Jefferies International Ltd. Става дума за проект на BP в Персийския залив и инвестиция на Eni SpA в Мозамбик за втечнен природен газ.

Възстановяването на цената на петрола от 12-годишното дъно и намаляването на разходите по проекти накараха изпълнителните директори да харчат отново, след като намалиха планираните инвестиции с 1 трлн. долара на фона на свиващите се печалби. Докато защитата на счетоводния баланс е важна, проучвателните работи трябва да са свързани най-малкото с нови фази на инвестиции, проучвания и производство, за да се гарантира бъдещ растеж.

„Свидетели сме на повишена активност в последно време, което показва, че проекти, считани за стратегически важни, ще продължат“, коментира анализаторът в Wood Mackenzie Ангъс Роджър.

Докато ценовият срив удари силно печалбите, той също така намали разходите за услуги и оборудване, включително кладенците. Добиващите предоговориха условия по договори, за да получат по-добри сделки от доставчиците, след като намаленото търсене създаде пазар на купувачите.

BP намали наполовина разходите си по втора фаза на свой проект в Индонезия. Изчислен на над 20 млрд. долара преди четири години, сега се очаква да струва по-малко от 9 млрд. долара, коментира през юни главният изпълнителен директор Боб Дъдли. Разходите за наем на кладенци най-вероятно ще останат ниски заради свръхпредлагането, докато ниските цени на стоманата намаляват цените на другото оборудване.

Chevron и партньорите му, измежду които Exxon Mobil Corp., одобриха разширяването на проекта Тенгиз, след като миналата година, когато петролните цени падаха, решението бе отложено. Също като ВР, Chevron изчислява, че може да понижи разходите достатъчно, че да направи инвестицията изгодна.

Инвестиционните решения на Chevron и BP „сигнализират, че са по-уверени в способността си да плащат дивиденти“, коментира анализаторът в Jefferies. „Те излъчват повече увереност чрез паричните потоци.“

Тъй като печалбите падат, компаниите се изправят пред избора дали да запазят дивидентите или да намалят инвестициите. Най-големите избраха да запазят нивото на изплащане на дивиденти, отмениха проекти и уволниха хиляди хора. Докато някои анализатори разкритикуваха тази стратегия, изпълнителни директори като този на Royal Dutch Shell Plc – Бен ван Бюрден, коментират, че компаниите правят, каквото искат акционерите.

Въпреки че от началото на годината петролът поскъпва, цените са по-малки в сравнение с нивата им от преди две години. Компаниите все още планират да запазят общите разходи ниски, за да предпазят счетоводните си баланси.

Главният изпълнителен директор на най-големия световен независим търговец на петрол Vitol Group Иън Тайлър смята, че последният ръст на цените на петрола най-вероятно няма да продължи, тъй като растежът на търсенето се забавя. Освен това петролът сорт Брент поскъпна и през първата половина на 2015 г., преди да поевтинее с над 40% до края на годината.

Плановете на Chevron и BP са за разширяване на съществуващи проекти, а не за започващи от нулата. За сравнение – плановете на Eni за добиване на втечнен природен газ в Мозамбик включват първата новоизградена плаваща платформа за втечнен природен газ в Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още