IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран подписа газова сделка за 4,8 млрд. долара с консорциум, воден от Total

Това е първият голям енергиен договор за страната след ядреното споразумение

14:15 | 08.11.16 г. 10
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Иран подписа временно споразумение за 4,8 млрд. долара с консорциум, воден от френската Total, за разработване на част от огромно газово поле. Това е първата голяма енергийна сделка за страната след ядреното споразумение, коментира Financial Times.

Договорът засилва надеждите в Техеран, че това ще повлече още чуждестранни инвестиции към различни промишлени и икономически сектори след вдигането на санкциите тази година, коментира кореспондентът на изданието Наджме Бозоргмехр от Техеран.

„Тази сделка разчупва ледовете и скоро ще видим повече петролни и газови договори за по няколко милиарда долара с други компании, включително с руски и европейски“, каза за FT Амир-Хосейн Заманиниа, заместник-министър на петрола, отговорен за международните дела. „Следващото споразумение може да е след няколко седмици“, добави той, без да представя допълнително информация.

Към Total ще се присъединят китайската CNPC и иранската Petropars. Разработваното поле е Фаза 11, част от Южен Парс – най-голямото в света. То се намира във водите между Иран и Катар.

Трите компании всъщност са подписали днес временно споразумение с National Iranian Oil Company. Финалният договор, който се очаква да бъде подписан през следващите три месеца, ще бъде оформен съгласно новия противоречив модел енергийни договори на Иран.

Хардлайнерите в страната вярват, че условията по новата схема са твърде щедри и може да проправят пътя за международните компании да се възползват твърде много от природните ѝ ресурси. Анализаторите в подкрепа на реформата обаче смятат, че това е само борба за надмощие и виждат споразумението като победа за центристкото правителство на Хасан Тухани.

Петролният министър Биджан Намдар Занагане благодари на Total за това, че „винаги е била пионер и че се завръща в Иран в трудни времена“. По време на церемонията по подписването той добави: „Надявам се, че това ще разсее опасенията на други компании, така че те да могат да навлязат на пазара на Иран по-бързо.

Залежите в  газовото поле се оценяват на 28,31 млрд. куб. м. При максимален добив се предвижда производството да достигне 56,6 млн. куб. м. природен газ на ден.

Срокът на договора е 20 години. Total ще има 50,01% дял, CNPC – 30%, а Petropars - останалите почти 20%. Добивите се предвижда да започнат 40 месеца след финализирането на договора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
Инвестор, в статия от 2014 г пишете, че залежите на Южен Парс са 14 трилиона куб м. Сега цитирате едни никакви 28 милиарда за част от находището. Това вероятно е прогнозирания годишен добив. PS Уточнявам големината на залежите, с едничката цел да докарам "червените бабички" до антидепресанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 7 години
Малеййй... Пак се събра агитката да копа Рашата... хихи... Само конеглавия още не е надушил сензацията, та да изпише актуалния график по позиции - от 1 до 10 - за изчезването на путинландия... хихи! Каква фиеста за айтисиктира, какъв празник за аналитично мислещия български инвестор! И за черешка на тортата очакваме мнението на безмитния мозък - и да се свършва... хихихи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 7 години
беше, но като истински шумкар овреме усети на къде духа вятъра и като такъв смени страната :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
needtoknowmore
преди 7 години
Ти до скоро не беше ли най-големият привърженик на рашките или се бъркам? За другото си прав - мозъчният тръст на колхозните в Кремъл им уби стратегическото влияние за няколко години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
ДХДО
преди 7 години
Не,не и пак НЕ! Сущността на Ивропа и Западналата цивилизация са ЦЕННОСТИТЕ ! Махни ценностите и ние се принизяваме до нивото на скота и аборигените ф мусква, за това нито милиметър отстъпление от това, което ни поставя на ниво над всяка друга форма на жювот !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
крас
преди 7 години
"ПАРИТЕ НЕ МИРИШАТ" - беше казал император ВЕСПАСИАН на сина си ТИТ по повод на събраните от налога за ползване на ТОАЛЕТНИТЕ средства.Не е важно откъде идва газта на Европа. Важно е тя да е евтина. Персите им я предлагат.Няма как Китай и Европа да не се възползват от нея.ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ГАЗПРОМ - той загуби войната заради тъпата външна политика на ЛАВРОВ превърнал Русия в съюзник на най големия враг на персите - ИЗРАЕЛ!!ЛАВРОВ ВЕЧЕ Е ПЪТНИК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
Ивропъ и ивропейски концерни ни могът дъ влизът в утнушения с мракобесни и средновековни тумори като иранския режим. Ивропа има ценностти и те стоят над всякакъв материален интерес !!! Ние тоа газ го нещем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
крас
преди 7 години
ТОВА НАИСТИНА СИ Е НОВИНА!Заради находището в Южен парс се води войната в Сирия.СИГУРНОТО Е, ЧЕ СЛЕД ПОДПИСВАНЕТО НА ТОЗИ ДОГОВОР С РУСКИЯ ПРОЕКТ "СИБИРСКА СИЛА" НЕЩАТА СА ПРИКЛЮЧИЛИ. Все по отчетливо се очертава фронта който водят ирански и американски войски в Ирак срещу ИДИЛ!Руснаците проиграха шанса си с тъпата си външна политика.Лавров и сие закачиха Русия за каруцата на Израел и така подписаха своите неприятелски отношения с ПЕРСИТЕ.ОЧЕРТАВА СЕ ТРЪБОПРОВОД МИНАВАЩ ОТ ИРАН И ТУРЦИЯ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
national power
преди 7 години
Сганта ако не е тайна кви смески взимаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
4ervenasgan
преди 7 години
Рашистан веднага да помогне на Иран да се освободи от Тотал-ната окупация на ...Тотал и цялата западна империалистическа клика дрогари!На първо време, да "утилизира" още няколко калибЪри в иранските планини, за да напомни на тези неблагодарни иранци, че газ може да добива и продава само гЪзпром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още