IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Растящите цени на петрола създават илюзия за благополучие

Руската централна банка не очаква резки изменения в структурата на руската икономика

17:24 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Растящите цени на петрола създават илюзия за благополучие, заяви Елвира Набиулина, управител на Руската централна банка, цитирана от ТАСС.

Коментарът е по повод споразумението, постигнато от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за първо намаление на добива на петрол от 2008 г. Руската федерация също участва в усилията за намаляване на добива и планира да го свие с 300 хил. барела на ден. 

Управителят на руската централна банка заяви също, че ако в ситуацията на растящи цени на петрола нищо не се промени и износът на енергийни носители продължи да е в основата на развитието на страната й, то може да се стигне до застой с ниски темпове на растеж и да се засили отдалечаването от развитите страни.

Ръстът на цените няма да излекува вътрешните проблеми на руската икономика, но създава илюзия за връщането на благополучието, заяви Набиулина пред Думата. Затова тя не разглежда сценария с вдигането на цените като оптимистичен.

Управителят на Централната банка също така смята, че динамиката на цените на нефта ще остане сериозен риск при ниската диверсификация на икономиката.

В речта си Набиулина настоя, че няма лесни рецепти за възстановяване на потенциала на руската икономика, но не бива и да има примирение с таван на ръста от 1,5-2%.

Руската централна банка обаче не очаква резки изменения в структурата на икономиката на страната в скоро време.

Междувременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин е участвал активно във вземането на решението за съкращаване на добива на петрол, информира ТАСС. За това днес е съобщил вицепрезидентът на "Лукойл" Леонид Федун през телевизия "Россия 24". Той декларира, че компанията ще се съобрази с взетото решение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още