IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК успява да убеди инвеститорите, че изпълнява сделката си

Паричните мениджъри са най-оптимистично настроени към цените на американския суров петрол WTI от поне десетилетие

11:56 | 30.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) явно успява да убеди инвеститорите, че изпълнява обещаното намаление на производството, коментира Bloomberg.

Паричните мениджъри са най-оптимистично настроени към цените на американския суров петрол WTI от поне десетилетие, след като ОПЕК и други производители намаляват добива си на суров петрол. Саудитска Арабия заяви, че над 80% от таргетираното производство от 1,8 млн. барела е било приложено. Петролните доставки от ОПЕК силно намаляха този месец, посочва Petro-Logistics.

“Всички признаци сочат наистина значително намаление на ОПЕК“, казва Майк Уитнър, ръководител на проучванията по суровините в Societe Generale в Ню Йорк, в телефонен разговор. „До тази седмица получавахме данни само от производителите, но сега трафикът на танкерите изглежда подкрепя тази позиция“.

ОПЕК ще намали предлагането с 900 хил. барела на ден през януари, първия месец от изпълнението на споразумението, заяви базираната в Женева Petro-Logistics. Това е около 75% от намалението, което групата на производителите договори. 11 страни извън картела, водени от Русия, също ще понижат добива си.

Хедж фондовете са повишили своите нетни дълги позиции, или разликата между залозите върху повишение на цената и върху намаление, с 6,1% в седмицата до 24 януари, сочат данни на Комисията за търговия с фючърси върху суровини в САЩ. Американският суров петрол е поскъпнал с 1,3% до 53,18 долара за барел в същата седмица.

Страните членки на ОПЕК Саудитска Арабия, Кувейт и Алжир заявиха, че са намалили добива този месец с повече от изискваното, а Русия каза, че понижава производството си по-бързо от договореното. Енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви на 22 януари, че изпълнението е толкова добро, че вероятно няма да се наложи ОПЕК да удължава споразумението, когато изтече срокът му в средата на годината.

Ценовият подем, предизвикан от ОПЕК, доведе до ръст на сондажната дейност сред шистовите компании в САЩ. Работещите кладенци в страната са се увеличили с 15 до 566 броя миналата седмица – най-високият им брой от ноември 2015 г., сочи Baker Hughes.

“Има един насрещен вятър на пазара на петрол: увеличеното шистово производство в САЩ“, казва Джей Хатфийлд, базиран в Ню Йорк портфейлен мениджър на фонда InfraCap, управляващ активи за 175 млн. долара, по телефона. „Американското производство през 2017 г. ще бъде с 1 млн. барела на ден повече в сравнение с миналата година“.

Производството на петрол в САЩ е нараснало до 8,96 млн. барела на ден в седмицата до 20 януари – най-високото ниво от април, сочи Администрацията за енергийна информация (АЕИ). Това вече се доближава до последната прогноза за добива през 2017 г. от 9 млн. барела на ден, обявена на 10 януари.

Нетните дълги позиции по WTI са се увеличили с 21 429 фючърси и опции до 370 939 – най-високото ниво от началото на статистиката през 2006 г. Дългите позиции са се повишили с 3,7% до рекордно високо ниво, а късите са намалели с 11%.

На пазарите на горива нетните бичи залози върху бензина са спаднали с 3,4% до 61 511 контракта, като фючърсите са намалели с 1,5% през отчитаната седмица.

„За момента пазарът е по-силно фокусиран върху понижението на добива от ОПЕК, отколкото върху това колко бързо се завръщат американските шистови производители“, казва Уитнър. „Може скоро да дойде момент, в който над подкрепата, осигурявана от ОПЕК, ще надделее перспективата за нарастващо производство в САЩ. Когато това се случи, ще има голяма промяна в настроенията на инвеститорите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
doba
преди 7 години
Шистаците и петролните пясъци в хАмерика държат цените.Като нетен вносител на петрол/газ БГ е в изгодна ситуация.Дай Боже по-задълго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 7 години
То хубаво, ама инвеститорите виждат друго от не ОПЕК страните и това се материализира именно в цената на нефта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още