IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран: Повечето производителки на петрол искат удължаване на сделката на ОПЕК

Министърът на петрола на Иран заяви, че и Техеран подкрепя удължаване на споразумението за свиване на добива и след края на юни

12:39 | 16.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето страни производителки на петрол подкрепят удължаване на споразумението за свиване на добива и Иран също е сред тях. Това заяви министърът на петрола на Иран Биджан Зангане, цитиран от Ройтерс.

Зангане е посочил, че повечето държави искат сделката между ОПЕК и големи производителки извън картела да продължи да действа и след края на юни.

„Иран също би подкрепил такова решение и ако другите се съобразят, и Иран ще се съобрази“, каза министърът.

Ройтерс припомня, че пазарът на петрола страда от свръхпредлагане от средата на 2014 г. и в края на миналата година страни членки на ОПЕК и някои големи производителки извън организацията, като Русия например, се споразумяха да понижат добива през първото полугодие на тази година.

ОПЕК ще заседава на 25 май и тогава ще се обсъжда евентуално удължаване на сделката. Саудитска Арабия, Кувейт и повечето членки на картела са склонни това да се приеме, ако се постигне споразумение и с другите производителки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още