IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на американския суров петрол е под натиск и във вторник*

Доларовият индекс се повиши до най-високата си стойност от средата на ноември миналата година насам

10:02 | 29.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Котировките на петрола се движеха в различни посоки по време на азиатската сесия, като американският суров петрол продължава да отчита понижение в цената си заради очакванията Саудитска Арабия и Русия да увеличат производството, за да облекчат потенциалния недостиг на доставки, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юли поевтиняват с 1,44% до 66,90 долара за барел. Сортът Брент обаче поскъпва с 0,46% до 75,65 долара за барел.

„Инвеститорите започнаха вече да калкулират вероятността Саудитска Арабия и Русия да увеличат производството на суров петрол“, обясниха от ANZ. Според анализаторите от банката обаче остава съмнението дали каквото и да било споразумение ще бъде финализирано на срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) през юни.

Именно опасенията, че Саудитска Арабия и Русия могат да увеличат производството, поставя цените под натиск, както и растящото производство в САЩ. Срещата на ОПЕК е във Виена на 22 юни.

Саудитска Арабия и Русия обсъдиха увеличаването на производството на петрол с около 1 млн. барела на ден, за да се компенсира потенциалния недостиг на доставки от Венецуела и Иран. В същото време рекордните обеми суров петрол от САЩ ще се насочат към Азия през следващите месеци, отнемайки пазарен дял от ОПЕК и Русия.

Производството на петрол в САЩ се е повишило с повече от 27% през последните две години до 10,73 млн. барела на ден. Така в момента само Русия произвежда повече - около 11 млн. барела на ден. .

На стоковите пазари златото поскъпна за кратко по време на азиатската търговия, но силният долар натежа отново и ценният метал поевтиня с 0,45% до 1303,10 долара за тройунция. Пшеницата поскъпва с 1,43%, а памукът с 4,62%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 94,49 пункта. По този начин показателят достигна най-високата си стойност от средата на ноември миналата година насам. Доларът обаче поевтинява спрямо йената с 0,49% до 108,88 йени. Австралийският долар пък се търгуваше по-ниско спрямо американския с 0,15% до 0,7535 долара.

* Информацията е актуална към 9:16 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още