IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията с петрол е волатилна след поредните заплахи на Тръмп*

Анализаторите са притеснени за икономическия растеж и търсенето в световен мащаб

10:09 | 31.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговията с петрол е волатилна в петък сутринта, след като по време на азиатската сесия се наблюдаваха понижения на фона на новата порция заплахи от страна на американския президент Доналд Тръмп за ескалиране на търговската война с Китай, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол с доставка през октомври поскъпват с минималните 0,1% до 70,26 долара за барел. Сортът Брент обаче поевтинява с 0,18% до 77,63 долара за барел.

Въпреки негативните новини обаче, заради рязкото свиване на производството във Венецуела и притесненията, свързани с щатските санкции срещу Иран, които ще засегнат петролния пазар на страната от ноември, Брент е напът да изпрати август с ръст в цената си от над 4%, а суровият петрол – с 2%. 

Някои анализатори от известно време предупреждават, че търговските спорове между САЩ и някои от най-големите икономики в света, особено Китай и Европейския съюз, биха могли да спънат икономическия растеж и следователно да навредят на търсенето в световен мащаб.

„Трябва да се замислим дали сегашните цени на петрола биха могли да останат стабилни в един свят, в който президентът Тръмп води все по-ожесточена битка с ЕС и Китай“, коментира Грег Маккена, старши пазарен стратег в AxiTrader.

Американският президент Доналд Тръмп планира да засили търговския конфликт с Китай, давайки сигнал, че е готов да наложи мита за още 200 млрд. долара върху китайския внос, веднага щом срокът за обществено обсъждане приключи през следващата седмица.

„Предполагайки, че търговската война скоро може да ескалира, въпросите, които си задават трейдърите, са свързани с бъдещия глобален растеж и съответно търсенето на петрол“, обясни още Грег Маккена.

Междувременно първите фючърси върху петрола, търгувани на борсата в Шанхай, са с доставка именно днес. Скоростта на растеж на този пазар изненада много трейдъри и анализтаори. В момента 15% от месечните обеми се формират именно от търговията в Китай.  Според трейдърите това показва значението на Китай като най-голям вносител на петрол в света. От друга страна, търговията с петрол в Шанхай е част от политиката на Пекин да използва все повече юана в световната търговия, особено по време на икономическите си спорове с Китай.

От началото на март фючърсите върху шанхайския петрол са поскъпнали с близо 10% до 481 юана (70,31 долара за барел).

На стоковите пазари златото отчита ръст в цената си с 0,36% до 1209,30 долара за тройунция.  Какаото поевтинява с над 3%, а пшеницата поскъпва с 1,03%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,03% до 94,68 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,02% до 111 йени. Австралийският долар се търгува по-ниско спрямо американския с 0,21% до 0,7248 долара.

* Информацията е актуална към 9:26 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още