IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола тръгнаха нагоре, но пазарът остава под натиск*

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали през миналата седмица с 5,7 млн. барела, изпреварвайки очакванията на анализаторите

10:06 | 31.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишиха в сряда след няколко поредни дни на понижения, но нарастващите доставки и опасенията, свързани с търсенето на фона на търговската война между САЩ и Китай, продължават да оказват натиск върху пазара, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през декември поскъпват с 0,83% до 66,73 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 1,07% до 76,72 долара за барел.

И двата най-търгувани вида петрол са загубили по около 10 долара от стойността си спрямо 4-годишния връх, достигнат през първата седмица на октомври, като са напът да изпратят най-лошия си месец от юли 2016 г.

„Всеки мислеше, че Брент ще се насочи към ниво от 90 долара за барел, а ние се насочваме към 60 долара за барел“, коментира Тони Нунан, директор Риск петролни пазари в Mitsubishi Corp в Токио.

Петролните пазари попаднаха под негативните настроения, завладели капиталовите пазари през този месец, като допълнителен натиск идва и от търговския конфликт между двете най-големи икономики в света.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че според него ще бъде постигната „голяма сделка“ с Китай по търговския въпрос, но предупреди, че ако няма споразумение, ще последват нови мита за милиарди долари. Тръмп каза още, че иска да сключи сделка, но че Китай не е готов.

САЩ вече са наложили мита върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара, а Китай реагира с ответни мерки за 110 млрд. долара.

В подкрепа на низходящото движение на котировките са и данните на Американския петролен институт, който съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали през миналата седмица с 5,7 млн. барела. Това е над очакванията на анализаторите за 4,1 млн. барела.

Производството на петрол от Русия, САЩ и Саудитска Арабия е достигнало общо 33 млн. барела петрол на ден за първи път през септември 2018 г., показват данните на Refinitiv Eikon. Това е увеличение с 10 млн. барела от началото на десетилетието и означава, че трите държави заедно отговарят за една трета от световното търсене на петрол.

САЩ ще наложат санкции на иранския износ на петрол от следващата седмица, а износът от страната вече се е свил. Саудитска Арабия и Русия заявиха, че се ангажират да произвеждат достатъчно петрол, за да се отговори на търсенето, след като санкциите влязат в сила.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,55% до 1218,20 долара за тройунция за контракти с доставка през декември. Ценният метал е напът да изпрати шести месец подред на негативна територия.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,04% до 96,97 пункта. Доларът поскъпва спрямо йената с 0,04% до 113,18 йени. Австралийският долар поевтинява спрямо американския с 0,21% до 0,7090 долара.

* Информацията е актуална към 9:17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още