IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на растяща сондажна активност в САЩ*

Икономическото забавяне на фона на търговския спор между Вашингтон и Пекин се отразява на очакванията за растежа на търсенето

10:09 | 28.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролът  започва седмицата с по-ниски цени, след като американските компании за първи път през тази година увеличиха сондажната си активност, което е сигнал, че производството на суров петрол може да нарасне още повече, съобщава Ройтерс. В същото време Китай, вторият по големина потребител на петрол в света, съобщи за допълнителни признаци на икономически спад.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,32% до 52,98 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си с 1,18% до 60,91 долара за барел.

Производството на петрол в САЩ, което в края на миналата година достигна до рекордните 11,9 млн. барела на ден, натежава върху петролните пазари, коментират трейдъри.

Сигнализирайки, че производството може да се увеличи още повече, от американската енергийна компания Baker Hughes съобщиха, че през миналата седмица работещите сондажни съоражения са нараснали с 10 до 862.

Но освен доставките на петрол ключов въпрос за тази година е и растежът на търсенето.

Потреблението на петрол непрекъснато се увеличава, като вероятно за първи път през 2019 г. то ще достигне средно над 100 млн. барела на ден, най-вече заради Китай.

Въпреки това икономическото забавяне на фона на търговския спор между Вашингтон и Пекин се отразява на очакванията за растежа на търсенето.

Печалбата на китайските индустриални фирми се свива за втори пореден месец през декември на фона на слаба производствена активност, оказвайки все по-голям натиск върху втората по големина икономика в света, която отчете най-бавния темп на растеж през миналата година от 1990 г. насам.

Китай се опитва да спре забавянето с агресивни фискални стимули. Но така или иначе има опасения, че тези мерки може да нямат желания ефект, тъй като икономиката на Китай вече е натоварена с огромен дълг, а някои от по-големите държавни разходи могат имат малък реален ефект.

Увеличеното производство в САЩ и глобалното икономическо забавяне обаче намаляват перспективите за цените на петрола.

„Очакваме цените на суровия петрол в САЩ да варират между 50 и 60 долара за барел през 2019 г. и с около 10 долара повече за барел при сорта Брент“,  заявиха от Tortoise Capital Advisors в прогнозата си за пазара на петрол през 2019 г.

От Tortoise Capital Advisors обаче смятат, че цената на петрола ще бъде подкрепена над 50 долара за барел, тъй като е ясно, че Саудитска Арабия няма да е склонна да приеме толкова ниски нива.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,21% до 1307 долара за тройунция, задържайки се около седеммесечния си връх. Среброто повишава цената си с 0,52%, докато медта и платината поевтиняват съответно с 0,60% и 0,26%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, остава стабилен на ниво от 95,80 пункта. Доларът поевтинява с 0,17% спрямо йената до 109,36 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,08% до 0,7185 долара.

* Информацията е актуална към 9:24 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още