IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията за световната икономика взимат превес на петролните пазари

Фокусът се насочва към подновяването на търговските преговори между САЩ и Китай

09:45 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават слабо в сряда, тъй като натискът, идващ от влошаващите се перспективи за световната икономика, взимат превес над опасенията за прекъсване на доставките след наложените санкции над Венецуела, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,04% до 53,29 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,02% до 61,31 долара за барел.

По време на вчерашната сесия, когато бяха обявени и санкциите, петролът поскъпна с по над 2%.

Вашингтон обяви санкции срещу износа на венецуелската държавна петролна компания PDVSA, ограничавайки сделките между американските компании и Венецуела за покупки на суров петрол и рафинирани продукти.

„За сега санкциите създават проблеми най-вече на рафинериите в САЩ, които са принудени да търсят алтернативни доставки и увеличават покупките си от Канада“, коментира енергийният консултант Вандана Хари от Vanda Insights. Тя обаче обясни, че канадският износ на петрол изпитва затруднения от капацитета на тръбопроводите.

Санкциите имат за цел да замразят постъпленията от продажби от износа на PDVSA на приблизително 500 хил. барела суров петрол на ден в САЩ. Въпреки че тази стъпка повиши цените на петрола, пазарите се оказаха относително спокойни, тъй като санкциите засягат единствено доставките на Венецуела за САЩ.

Според някои анализатори в крайна сметка венецуелският петрол може да бъде закупен от Китай и Индия.

Експертите посочват икономическата слабост в световен мащаб като причина за липсата на притеснение по отношение на предлагането в момента, както и ограничаването на доставките от страна на Организацията на страните износителки на петрол.

"Политическата криза на Венецуела, както и намерението на Саудитска Арабия за по-нататъшно намаляване на производството би трябвало да доведат до поскъпване на петрола, но превес взимат нарастващите опасенията за глобалния растеж, особено този на Китай", смята Оле Хансен от датската банка Saxo Bank.

Очаква се световният икономически растеж и потреблението на горива да се забавят през тази година в условията на търговски спор между двете най-големи икономики в света САЩ и Китай. Представители на двете държави започват в сряда нов кръг преговори.

Междувременно на стоковите пазари златото поскъпна с 0,28% до 1318,90 долара за тройунция. Цената на среброто скача с 0,70%, а на платината с 0,23%. Медта обаче поевтинява с 0,06%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, остава стабилен на ниво от 95,82 пункта. Доларът поевтинява с 0,08% спрямо йената до 109,31 йени. Австралийският долар поскъпва спрямо американския с 0,52% до 0,7192 долара.

*Информацията е актуална към 8:52 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още