IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се понижават на фона на търговските притеснения*

Търговската война и опасенията относно увеличаващото се предлагане повлияха на цените на суровината

10:27 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола отбелязват спад в понеделник на фона на подновените съмнения относно перспективите за търговска сделка между Съединените щати и Китай. Опасенията относно увеличаващото се предлагане също причиняват поевтиняване на фючърсите върху суровината, предава CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 65 цента, или 1,04%, до 61,86 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американският лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 56,65 долара за барел, което е понижение от 59 цента или 1,03%.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че търговските преговори с Китай се движат „много добре", но Съединените щати ще сключат сделка с Пекин само ако тя е „правилната“ за Америка.

Шестнадесетмесечната търговска война между двете най-големи икономики в света забави глобалния икономически растеж и накара анализаторите да понижат прогнозите за търсенето на петрол, което предизвика опасения, че през 2020 г. може да се развие проблем с пренасищане на доставките.

Тръмп, също така, отрече твърденията за готовността на САЩ за отмяна на наложените мита, което за Китай е важна част от споразумението от „първа фаза“.

В контекста на въздействието на търговската война данните през уикенда показаха, че индексът на производствените цени в Китай е отбелязал най-големия си спад от повече от три години през октомври, тъй като секторът на промишлеността е отслабнал, засегнат от търговския спор и намаляващото търсене.

Миналата седмица генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо изрази мнението си, че прогнозите за пазара на петрол за следващата година са благоприятни и предположи, че няма да има нужда от допълнително намаляване на продукцията.

Организацията на страните износителки на петрол и техните съюзници от групата, известна като ОПЕК+, ще се срещат през декември, за да обсъдят продължаване на споразумението, според което производството трябва да бъде намалено с 1,2 милиона барела на ден до март 2020 г.

През миналата седмица енергийните компании, опериращи в САЩ, намалиха броя на работещите си нефтените платформи за трета поредна седмица. До 8 ноември е било прекратено производството на седем инсталации, с което общият брой на работещите намалява до 684 – най-малкият брой от април 2017 г. насам.

От своя страна, цената на златото бележи ръст от 0,20% до ниво от 1465,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още