IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво могат да научат петролните компании от въглищната индустрия?

Развиващите се пазари по света и някои конкретни индустрии могат да помогнат на производството на петрол да продължи да се разраства

16:46 | 17.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Употребата на въглища в Азия остава значителна

В Азия положението доста се различава от това в САЩ и Европа. Вносът на термични въглища за четирите най-големи потребители - Китай, Япония, Индия и Южна Корея - остава силен при рекордни нива от над 400 милиона тона. Докато потреблението на въглища спада в Япония и Южна Корея по същите причини, както и в Европа, потреблението все още нараства в ключови развиващи се икономики като Китай и Индия. Въпреки че и двете страни обещаха да се борят със замърсяването и изменението на климата, те все още разчитат до голяма степен на въглищната енергия. И в двете страни въглищата получават политическа подкрепа, тъй като властите се опасяват, че загърбването на този ресурс би предизвикал сериозни проблеми с безработицата. 

Много от развиващите се икономики в Азия - включително Индонезия, Виетнам и Индия - също предпочитат въглищата пред доставките на втечнен природен газ (LNG), тъй като правителствата се противопоставят на големите разходи за развитие на скъпата газова инфраструктура.

04 04

Какво може да научи петролната индустрия от въглищата?

Пиковото търсене на въглища не остава незабелязано. Производителите на петрол отлагат разходите за бъдещо производство, опасявайки се от достигане на пик при търсенето и в тази индустрия. Междувременно инвеститорите намаляват експозицията си към петролни активи, за да се съобразят с целите за устойчиво развитие и натиска на акционерите.

И все пак пиково търсене на петрол все още предстои да се случи. Потреблението на петрол през тази година нараства с 1% и за първи път средните стойности ще надхвърлят 100 милиона барела на ден. Въпреки че растежът се забавя, потреблението вероятно ще се увеличава през следващите години.

05 05

Достигането на пик не означава „спад“

Когато в крайна сметка търсенето на петрол достигне своя пик, един поглед върху въглищата дава представа какво би могло да се случи в други сектори. Пикът в търсенето не означава, че потреблението ще се срине след това – кривата на търсенето на въглища продължава да се движи на или близо до рекордните нива с потенциал за допълнителен растеж.

Най-модерните въглищни електроцентрали използват по-чисти въглища, като това би могло да благоприятства бъдещето развитие на индустрията. Например висококачествените термични въглища от Австралия са по-подходящи за задоволяване на търсенето от нови електроцентрали, отколкото въглищата от Индонезия, които обикновено са с по-ниско качество.

Пренасочване на инвестиционния фокус

Макар много европейски и американски банки да загърбват въглищата, кредиторите остават на разположение като инвеститори, включително в Япония, където се произвежда голяма част от оборудването на новите въглищни централи, използващи по-чисто гориво.

Подобни тенденции могат да се очертаят и при петрола. Много инвеститори предпочитат малки и краткотрайни петролни активи или проекти в напълно развити пазари като Европа пред рисковано и скъпо ново производство като бразилските дълбоководни находища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още