IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд ще увеличи още повече добива на петрол - до 13 млн. барела на ден

Това ще бъде първото разширяване на капацитета на кралството от десетилетие насам

11:39 | 11.03.20 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само ден след като Saudi Aramco съобщи във вторник, че от 1 април компанятта ще предоставя на пазара 12,3 млн. барела петрол на ден - повече от сегашния ѝ капацитет, саудитската петролна компания обяви, че планира да увеличи още повече капацитета си за производство на петрол, след като най-големият износител в света стартира ценова война с Русия и американските шистови компании, пише Bloomberg. 

Aramco ще повиши производствения си капацитет до 13 млн. барела на ден от сегашните 12 млн. барела, се казва в съобщение на компанията в сряда. От ръководството не уточняват кога ще бъде достигнат този капацитет. петрол петрол

Въпреки че предоставянето на допълнителен капацитет може да отнеме години и инвестиции за много милиарди долари, решението показва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман няма почти никакво намерение да се отдръпне от своя агресивен отговор на разпада на съюза на ОПЕК с Русия и други производители на петрол.

Министерството на енергетиката на страната, начело с полубрата на принц Мохамед, е наредило на Saudi Aramco да засили своя производствен капацитет за първи път от поне десетилетие. Най-големият износител на петрол в света ще повиши капацитета до 13 милиона барела на ден от 12 милиона, се казва в сряда в изявление.

„Компанията полага максимално усилия за прилагането на тази директива възможно най-скоро“, заяви от своя страна главният изпълнителен директор на Aramco Амин Насър.

„Това ще отнеме няколко години", казва пред Bloomberg Иън Том, директор "Изследвания" в базираната в САЩ консултантска компания Wood Mackenzie Ltd. „Четири или пет години може да са достатъчни за голям, мега проект на„ зелено“. Може да е малко по-лесно, ако направят някакво разширение при съществуващи операции - това може да е по-бързо, но е трудно това да генерира допълнителни милион барела на ден".

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман се завърна миналата седмица от Виена без споразумение на коалицията ОПЕК+ за по-дълбоки съкращения на производството, за да подпомогне повишаването на цените. Неуспехът да се постигне сделка разруши партньорство между Организацията на страните износителки на петрол и производители като Русия, които регулираха голяма част от доставките на петрол в света повече от три години.

В понеделник петролните цени се сринаха с 31%, след като Саудитска Арабия и Русия стартираха ценова война на пазара за „черно злато“, която заплашва да го наводни, добавяйки допълнително напрежение на фона на продължаващото разпространение на епидемията от коронавирус.

Саудитска Арабия разполага с повече резервни производствени мощности от Русия. Кралството обяви преди повече от десетилетие плановете си да повиши и поддържа капацитета си на ниво от 12 млн. барела на ден и работи за постигането на тази цел чрез разширяване на наличните полета, включително полетата Манифа и Шайбах.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 10 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 4 години
И аз това казвам - тука експерти не пишат, а само че киджии, на които постоянно им се привиждат разни работи - на едни през ден Русия им фалира, на други - Гърция, на трети - Турция... Един тука за облъчена вода дисертация писа по физика... Постоянно си онождате една хубава жена, ама тя още не знае... ;) Иначе смело пишете - но нейм, но персоналити, но риспонсибилити... ;) Да се изокаме тука, та да се види, че и назе ни има... некъде там... у нищото... ;) :lol:Лошо нема - в рамките на година - година и половина Русия ше си е още там, а ти шсе прайш че не помниш кви си ги дрищил тука и сичко ше си е в хармония. И пак можеш да се пробваш със следващите година - година и половина... Това е предимството на че киджията - държи сексуалния си живот здраво в ръцете и никога не остава на сухо... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 4 години
той предимно това прави :) щото ако трябва да говори с факти и аргументи тоава трябва да говори срещу тоя който го е направил човек ! :) .... и е някак си неудобно ако ме разбираш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 12 rate down comment 7
cherney
преди 4 години
Не е нужно да си експерт по нефто-газовия сектор на Русия, за да видиш очевидното. Освен това, сравнението с 2014г. е напълно смехотворно, доколкото по това време Русия все още беше страна с някаква тежест в международните отношения. Днес това е страна - парий, с която никой не иска да има каквито и да е отношения. Роснефт и Газпром са напълно декапитализирани и лошо работещи компании, които на практика не могат да се финансират от международните капиталови пазари, а разчитат на правителството. Газпром е набил 50 млрд. долара в Сила Сибири, Северен поток 2 и Турски поток. Кой от тези проекти работи? Същото е и с Роснефт, която е неефективна компания. При цена на петрола от 15 - 20 долара в рамките на година - година и половина любимата ти Русия си заминава, както се случи със СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 4 години
Пийте си го със Смарти гинко билобата - казват, че помагала при мъжки стерилитет... Аз вече имам внуци и нема за кога да се тонизирам----хахахахаха, баце в нашия етнос не е прието да правим внуци на дъщерите си ! Културно особенности на белите, кво да правиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 4 години
Знаеш ли как се наричат хората, които преживяват желанията и бляновете си като действителност?---Наричат се Тошко... или на кратко Мави готц ! :):) И айде да не си завиждаме че на някой им става, а на други не ! :):) имаме матрял, лъскаме ... ти като немаш ... седиш и гледаш като бит ***! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 11 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Нема нужда от анализи - вижда се че си експерт по нефто-газовия сектор на Русия. давай твърда прогноза: кога ше я затваряме тая ко чина и да се свършва!!! Ако до 1.5 - 2 години ше мрът, начи до есента требва да изпаднат в дългова и бюджетна криза, нали? Айде да сложиме нещо вързано, че Русия още 5 години нема да трепне, Ама не е сигурно кой ше е тука след 5 години, оти това, дето ше дойде при тези цени на нефта, такава икономика ше ви спретне, че Русия и нефтените й проблеми ше са ви последна грижа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 10 rate down comment 12
Mavi Goz
преди 4 години
Не ползваме визи, трольо. Тази услуга не я консумираме. Мене никой не ме пуска никъде, Олдмен никога не иска и никога не се моли. Каквото може, си взема, каквото не може, пропуска... Това, разбира се, на тебе нема как да ти светне как е възможно, защото си ***-въ шкар, пубер безделник с двуизмерна биосфера, на който още мама и тате му плащат интернета, защото е с ментални проблеми и не може да се устрои на работа... И тук няма да успееш, въпреки денонощните дежурства - никой не плаща за безмозъчна русофобия, та ако щеш и от десет акаунта да пропишеш... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
"Удвои" валутните си резерви??? Хехе, ама вие цифрите за нищо ги нямате, бе! Хаха, удвоили, били...Продадоха американските дцк и с парите купиха злато, това беше великата икономическа операция.А от вчера продават и доларите, че да не стане рубличката 1 кило за долар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 4
многодобре
преди 4 години
...а колко по-важен е корона вируса! Защо си губите времето вместо да се спасявате? ...Русия ще я бъде, България ще я бъде, за америка, не съм сигурен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 6
cherney
преди 4 години
Доказани залежи в петролния бизнес не означава нищо. Венецуела вероятно има най-много, но ядат жълъди. Не оспорвам размера на руските залежи, но освен наличието им са необходими технологии, изграждане на инфраструктура и професионален мениджмънт. Роснефт се управлява от *** - филолог, приятел на президента. Относно находищата - страната разполага с тези четири големи, които посочих. Двете най-големи се експлоатират над половин век и са почти празни. При другите две положението е по-добро. Останалите находища са малки - със запаси между 1.5 - 3 млрд. барела и са разхвърляни в цялата страна на сериозни разстояния едно от друго. Тези цифри може да изглеждат внушителни, но в този сектор подобни находища се класифицират като малки до средни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още