IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът се насочва към най-големия си еднодневен ръст в историята*

Цената на "черното злато" се насочи рязко нагоре, след като Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в ценовата война в подходящ момент

22:13 | 19.03.20 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Петролът е напът да запише най-силния си ръст за един ден в историята, след като производителите от Близкия изток започнаха да показват признаци на натиск, а американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще се намеси в ценовата война в „подходящия момент“.

По-рано днес Wall Street Journal съобщи, че САЩ обмислят дипломатически натиск, за да накарат саудитците да понижат добива до на петрол до нивата, които бяха заявили първоначално. Администрацията на Тръмп обмисляла евентуални санкции срещу Русия. 

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват с 24,99% до 25,46 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, прибавят 13,55% към стойността си до ниво от 28,25 долара за барел. Цените обаче продължават да са надолу с 60% тази година, а спадът се ускори след провала на срещата на ОПЕК+ в началото на март. Тогава големите страни производителки се ангажираха да добиват повече петрол в битка за пазарен дял в момент, когато кризата с коронавируса смазва търсенето, припомня Bloomberg.

Тръмп заяви, че търси „средно положение“ в ценовата война в петролния сектор. „Тя е много опустошителна за Русия, защото цялата икономика е основана на петрола и те имат най-ниските цени от десетилетия“, каза американският президент. „Бих казал, че тя е много лоша за Саудитска Арабия. Но те са във война, те са във война за цената, те са във война за добива. В подходящия момент ще се намеся“, каза американският президент.

„Намесата на Тръмп ще се случи с екзистенциална заплаха за петролната индустрия. Този скок може да няма бъдеще, ако саудитците и Русия не смекчат позициите си“, коментира Уолтър Цимерман, главен технически стратег в ICAP Technical Analysis.

По-рано днес САЩ съобщиха, че ще изпълнят ангажимента си да запълнят Стратегическия си петролен резерв със закупуването на 30 млн. барела американски петрол.

Признаци на натиск се появяват и в други части на света, като канадският петрол достигна рекордно дъно, а някои от петролните находища в Северно море стават недоходоносни.

В същото време държавни ръководители от цял свят опитват да засилят икономиките си срещу въздействието на пандемията от коронавирус. Европейската централна банка обяви извънредна програма за изкупуване на облигации, а Сенатът в САЩ откри пътя за втори голям законопроект в отговор на пандемията в опит за стимулиране на икономиката.

„Насочваме се към най-свръхнаситения пазар в историята на петролния пазар. Може да достигнем пълно оползотворяване на световните петролни запаси през идните месеци“, коментира Хелг Андре Мартинсен, старши анализатор в DNB Bank ASA.

Саудитска Арабия нареди на държавния петролен гигант Aramco да продължава да поддържа рекордно високия добив от 12,3 млн. барела дневно през идните месеци. Но изненадващо днес кралството и Ирак намалиха отстъпките от товарните разходи, които дават на клиентите, с което на практика повишиха цените.

По-високият добив все повече се отразява на структурата на петролния пазар. Фючърсите върху Брент за идните шест месеца са на най-мечата си територия от 2009 г. насам, което е признак за голямо насищане. В резултат на това трейдърите търсят доходоносни възможности от съхраняването на петрол в танкери с надеждата да го продадат на печалба по-късно.

*Информацията е актуална към 22,01 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 6
0
преди 4 години
Аман от тролене.По твои сметки излиза,че руснаците трябва да продават всеки ден около 40 милионна барела петрол.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 4
mirodes
преди 4 години
Почти 50 процента от бюджета на Русия е от приходи от нефт и газ.При цена на барел нефт от 25 долара резервите във фонда ще им стигнат за две години.При по-ниска от 20 долара за една година.А американските шистаци са частни фирми.САЩ.изнася.толкова нефт,колкото и внася.Ако фалират шистаците просто износът ще спре и американските компании ще купуват евтин руски и саудитски нефт.Което ще е добро за икономиката им.Тръмп иска да спасява шистаците,щото са от спонсорите му.Но за САЩ е по-изгодно да купуват евтин нефт,отколкото скъп домашен.Защото става въпрос за частни фирми.Докато руските и саудитските са държавни.И сега саудитците предлагат на всеки потребител на руски нефт отстъпка от 10 долара за барел.А и китайците спряха да купуват руски нефт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 8
be_google
преди 4 години
пиша макар и от фалшиво айпи от сърцето на Германия...слава Богу още не са ми заповядали как да мисля и какво да кажа. Имам глава и мисля, а ти проамериканска подлого? бан-нат съм от 2009та в този форум, не знам защо, но някой в инвестор изпитва див кеф това да продължва и перверзничко е оставил тази врата да дръсна по някой ред е да засичат айпито...запомнете едно демократични, костовисткитролове-КОМУНИЗЪМ ВИ БЕШЕ ШИТ, НО И ДЕМОКРАЦИЯТА ВИ Е ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ШИТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
Валидатор
преди 4 години
Руските тр олове веднага подскочиха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
Gold Zombie
преди 4 години
В тази ценова "война" (нарочно кавичките са само на война, за който знае за какво става въпрос) саудитците имат една огромна тежест на врата си - близките им връзки със САЩ, за които сегашните цени изобщо не са ОК. САЩ имат много повече влияние и лостове към СА, отколкото към Русия. Аз се чудя, изобщо останаха ли някакви видове санкции, които още да не са измислени и приложени къмруснаците ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 6
be_google
преди 4 години
Импе, американец и лишения?!? За Бога - това е антагонизъм. Искат да продават СКЪПО откраднатия от Ирак, Либия и Сирия петрол....е да, да, ама не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Де е сега xoмо-дружинката - стоенча пияндето, ватника, тролът от ц иг ан ската маала, бидоня със зеле, сократиса да ни обяснят за партийната повеля ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
markov
преди 4 години
Тръмп направо се изкара самарянин. А Руснаците и Саудитците ако са умни трябва да поддържат такъв добив че да държат цените в диапазона 40-45 долара за барел. Така шистаците ще са на загуба или на нула и полека лека ще освобождават пазарен дял ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Не е баш така. Тия цени са гибелни за шистаджиите. Компании, които добиват в Пермският басейн, могат да издържат на сегашните цени, макар и с лишения и ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Доналде - говори с вашите експерти - руската икономика разчита на петрол много по-малко от арапската, отделно Русия има огромни валутни и златни резерви и може да издържи много дълго, при това са си правили разчетите на 35 долара за барел... ама с арапите не е така. Да не говорим за вашите шистаджии.Второ - кога ВИЕ ще ограничите добива? Докога други ще добиват по-малко, а вие - колкото си искате? Седнете големите производители на една маса и се разберете. Всеки ще отстъпи по малко и така всички ще печелите повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още