IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоманодобивната индустрия страда навсякъде другаде, но не и в Китай

Наводняването на пазарите с китайска продукция и ефектите от разпространението на коронавируса поставят множество въпросителни пред стоманодобивните компании

10:55 | 08.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Азиатският отговор

В Източна Азия японският стоманодобивен гигант Nippon Steel реорганизира производствените си мощности, което доведе до затварянето на някои доменни пещи поради слабото вътрешно търсене. В Индия един от най-големите производители на стомана - Tata Steel, обяви, че затваря своите производствени центрове в Махараштра и Утар Прадеш. Освен това компанията е направила „корекции на производството“ в някои от своите европейски съоръжения в Холандия и Великобритания.

И макар производството на стомана в Китай, световният лидер в сектора, да не е повлияно от пандемията, непрекъснатото „бълване“ на нова продукция вече надхвърля търсенето, което наводнява пазарите с доставки и понижава цените.

Последните данни от Националното статистическо бюро на Китай разкриват, че стоманодобивните предприятия в страната са засилили производството през първите два месеца на 2020 г. до 154,7 млн. тона, което е с 3,1% повече спрямо същия период на миналата година. До края на февруари запасите от стомана там нарастват с 45% спрямо 2019 г.

Опасенията сред европейските стоманодобивни производители, които същевременно спират своята дейност, са, че Китай ще наводни международните пазари с по-евтина стомана, захранвайки свръхпредлагането.

Дългосрочното въздействие от затварянето на съоръженията за производство на стомана вероятно ще бъде от умерено до тежко. Както обясни асоциацията на представителите на сектора UK Steel, обектите за първично производство на стомана не разполагат с гъвкавостта да изключват производството без големи дългосрочни последици.

По време на брифинг от миналата седмица управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева подчерта, че се очаква икономически спад за 2020 г. и предупреди за възможността от „рецесия, поне толкова лоша, колкото беше тази от времето на световната финансова криза, или дори по-лоша“. Тя добави, че МВФ очаква възстановяване на глобалната икономика през 2021 г.

Със сигурност няма да има бързо възстановяване на договорите за доставка при стоманодобивната индустрия, която ще трябва да се справи с нарастващия обем стоки, който Китай създава, докато Западът се фокусира върху пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още