IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цена на петрола от -100 долара за барел вече не изглежда толкова шокиращо

Изчерпването на мястото за съхранение може да тласне петролните цени към по-дълбоки дъна през май, предупреждават анализатори

15:27 | 08.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Сателитните данни може дори да подценяват колко място всъщност е останало на разположение. Малкото празно пространство вече е наето от трейдърите.

Погледнат отгоре, пазарът на петрол изглежда като глобална, силно взаимосвързана система. Реалността е, че пазарът е съвкупност от малки и големи острови, всички свързани чрез тънки връзки. Важното е не кога ще се запълни световният капацитет за съхранение, а кога всеки един от тези острови или регионални центрове ще достигне лимита на своя капацитет. 

Петролопроводен възел

За американския пазар всичко се свежда до възела Кушинг, щата Оклахома, мястото на доставка на количествата петрол сорт WTI, търгувани с фючърсни контракти.В града, който нарича себе си „петролопроводният възел на света“, са изградени няколко парка за съхранение на петрол, където се намират цистерни, достатъчно големи, за да поберат общо близо 80 милиона барела.

Когато договорът за доставка на WTI изтича, търговците, които получават петрол в Кушинг, трябва да намерят място за съхранение на барелите или да ги изтъргуват и извозят.

Цените на петрола се сринаха в понеделник, тъй като търговците, които притежаваха контракти с доставка на WTI през май, се втурнаха да се освободят от договора преди изтичането му, тъй като реално не разполагат с пространство за съхраняване на петрола. В някои от случаите трейдърите плащаха по 40,32 долара, за да продадат количествата петрол.

Отрицателна спирала

На физическите петролни пазари търговците предлагат барели на цени с още по-големи отрицателни стойности. Plains All American Pipelines LP, един от основните доставчици на петрол в САЩ, се обърна към Eastern Kansas Common, петролен производител, като посочи, че иска по 55,05 долара за барел, ако дружеството желае да продава.

„Оншорното съхранение на петрол е силно ограничено“, заяви Бен Лукок от Trafigura Group, основен търговец на стоки.

Местата за съхранение, които скоро могат да се запълнят, включват Ротердам, рафиниращ център за Западна Европа, няколко острова в Карибите и Сингапур. Въпреки че търговците се насочват към петролните танкери като временни плаващи хранилища, това е само ограничено облекчение на ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още