IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганът "Айда" носи понижения на цената на петрола*

Изглежда обаче, че по-сериозните щети са избегнати, което не позволи по-големи спадове

10:30 | 30.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола върви надолу, след като ураганът „Айда“ достигна щата Луизиана, принуждавайки много обекти да спрат или променят работа. Въпреки това изглежда, че по-сериозните щети са избегнати, което не позволи по-големи понижения.

Фючърсите върху сорта Брент изтриват 0,2% до 71,53 долара за барел. От своя страна американският лек суров петрол (WTI) поевтинява с 0,7% до 68,28 долара за барел.

Миналата седмица WTI поскъпна с 10%, тъй като според инвеститорите търсенето ще успее да устои на затрудненията от делта варианта на коронавируса, припомня Bloomberg.

Междувременно по-късно през седмицата предстои редовната среща на ОПЕК+, на която се очаква политиката за увеличението на добива да се запази. Фактор за пазара остава и ураганът „Айда“ и възможните щети от него върху нефтените платфолми.

„Ако обектите по брега са избегнали щети – както изглежда – премията по прекратяването на производството от 1,7 млн. барела суров петрол на ден ще се изпари“, коментира Вандана Хари, основателка на консултантската компания Vanda Insights. „Вниманието тогава ще се насочи към рафинериите в Луизиана“, допълни тя.

Рафинериите в САЩ спряха работата на около 12% от капацитета си за преработка на петрол като предпазна мярка спрямо бурята от четвърта категория, която носи по-силни ветрове от урагана „Катрина“ от 2005 г. Операторът на най-голямата система за пренос на горива от центровете за рафиниране в Тексас и Луизиана Colonial Pipeline спря преноса по основната си мрежа.

Ураганът може да причини затруднения за рафинериите в продължение на четири до шест седмици, коментира Анди Липов, президент на Lipow Oil Associates LLC.

„Айда“, която излезе на брега на около 100 километра от Ню Орлеанс, пристигна с вълни от по 5 метра. Ураганът със своите ветрове от 150 мили в час разби досегашния рекорд на „Лаура“ от 2020 г. и на буря от 19 век.

Той стана причина и за спиране на добива на около 1,74 млн. барела петрол на ден в Мексиканския залив, което е около 15% от производството на страната.

*Информацията е актуална към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още