IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви за прекъсване на доставките на руски газ

Блокът може да намали с една трета вноса на синьо гориво от Русия, санкции срещу руския енергиен износ е въпрос на време да се приложат

19:50 | 03.03.22 г. 47
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Джон Килдъф, партньор в Again Capital, казва, че пазарът вече започва да вярва, че износът на петрол от Русия ще бъде санкциониран. „Петролът от Русия ще бъде изключен от глобалния пазар в някакъв момент, вече наблюдаваме намалена търговска дейност, особено що се отнася до износа на Русия чрез морски активи, и това се отразява на пазара“, допълва той.

САЩ и ЕС се опасяват от разрушителния ефект, който една такава мярка може да има върху местните потребители. ЕС доставя 40% от газа, който потребява, от Руската федерация. Част от тръбопроводите преминават през Украйна. Перспективата за спиране на доставките на руски газ може да има сериозни последици за общественото здраве и икономиката.

Премахване на руския енергиен износ от пазара вероятно ще доведе до „огромни сътресения“ за световните цени на петрола и световната икономика. Това е неизвестна територия, санкциите срещу Иран и Венецуела дори не са сравними с това, което би могло да се причини на пазара, ако се изтеглят 13-15% от световния петрол, коментира Бренда Шафър, старши съветник по енергетика в мозъчния тръст Фондация за защита на демокрациите.

ЕС може да намали с една трета вноса на руски газ

ЕС може да намали вноса на руски природен газ с една трета чрез комбинация от увеличаване на вноса от други източници, ускоряване разпространението на възобновяеми източници и увеличаване на енергийната ефективност, според нов доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В доклада, публикуван в четвъртък, е посочен план от 10 точки. Мерките включват избягване на подписването на нови газови договори с Русия, увеличаване на електроенергията, произведена от ядрена енергия, и замяна на газовите котли с термопомпи.

МАЕ казва, че усилията за постепенно спиране на руския газ все още могат да бъдат съвместими с амбициите на блока за зелена сделка.

„Никой вече не си прави илюзии. Използването на ресурсите от природен газ на Русия като икономическо и политическо оръжие показва, че Европа трябва да действа бързо, за да бъде готова да се изправи пред значителна несигурност относно доставките на руски газ през следващата зима“, коментира Фатих Бирол, изпълнителният директор на МАЕ.

Украйна временно спира износа на газ

Украйна временно забрани износа на газ от своята територия, в това число и на съхраняващия се в подземни газови хранилища в режим "митнически склад". Това съобщи изпълняващият длъжността генерален директор на "Укртрансгаз" - оператор на подземните газохранилища в Украйна, Сергей Перелома.

"Украинското министерство на енергетиката забрани на участниците на пазара да изнасят природен газ от митническата територия на нашата държава. Това се отнася и за газа, съхраняван в подземните газови хранилища на Украйна в режим "митнически склад"," писа той във Facebook, цитиран от БГНЕС.

Той подчертава, че ограниченията са въведени със заповед на Министерството на енергетиката от 3 март във връзка с военните операции на територията на Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 8
novata_ikonomika_
преди 2 години
Икономиката както винаги ще реши войната. Сун-дзъ е казал "when you engage in actual fighting, if victory is long in coming, then men's weapons will grow full and their ardor will be damped. If you lay siege to a town, you will exhaust your strength."За всички, дори и за руските *** е очевидно, че Путин затъна в тресавището на дълга военна кампания, което ще изтощи Русия (за пореден път - 1918, 1944, 1989) икономически докато застаряващото и намаляващо население постави точка на този спектакъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 2 години
'законен хонорар от теб няма да получа' - ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха - ами то и незаконен няма да видиш! - ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха. Айде Наздраве, Празник е! ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Ми, да кажем, имаме собствен подслон и нейде из Св. Константин и Елена, но НЕ и в кгб-ейския Естрея;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
срещу елисейския дворец живее ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Ъ- аз съм адвокат- цивилист- не съм адвокат-пеналист, а и ти не си мой клиент, не си подписал адвокатското ми пълномощно, законен хонорар от теб няма да получа, така, че- знаеш ли колко много ме ''интересуваш''';0 Просто не знаеш кого се опитваш да ''захапваш'';0 Явно в русия си представяте всички българи като бедни неуки пастири и необразовани клошари и сега- изненадааа- май не е точно така;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 2 години
юрист-е, май пак се опитваш да ме вкараш в режим на... признания. Гледай си твоето ядене/пиене и не ме занимавай с подробности!..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
А ти къде живееш ,сигурно в хасиенда с гледка към неаполитанския залив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''... АКО за теб да носите хиталиански обувки/дрехи е цел номер 1 в животя - някои си имаме и други :)...'' Е- да, де- другите отивате там, откъдето семейството ми се връща- като Харвард Кенеди Скуул;0 Знаеш ли колко е заплащането на човек, завършил там курс за изпълнителен директор, с предходна докторска степен.. Не знаеш, нали- чудесно- продължавай да си ''следваш целите'';0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 7
юрист
преди 2 години
Тцъ, тцъ, тцъ- ей, не казваш, значи- много голяма тайна е... А какво ядеш- от кои ресторанти си поръчваш папкане по интернет- ние напр. си харесваме много пиците и ястията в Лъчони, чат-пат- Сръбска скара, отвреме навреме- Хаджидрагановите къщи- правят страхооотен качамак- да си оближеш пръстите..;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
от зелевата тролеса какво очакваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още