IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около преговорите Киев-Москва отново увеличават цената на петрола*

Цената на "черното злато" се повиши до над 100 долара за барел

10:09 | 18.03.22 г.
<p>
	Купувачите все още са изключително внимателни относно руския петрол поради опасения, че покупката му може да навреди на репутацията им или може да нарушат наложените санкции.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Купувачите все още са изключително внимателни относно руския петрол поради опасения, че покупката му може да навреди на репутацията им или може да нарушат наложените санкции. Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол отново поскъпва в петък, връщайки се до ценови равнища над 100 долара за барел, докато инвеститорите продължават да следят преговорите за прекратяване на огъня между Украйна и Русия, пише Bloomberg.

Световният бенчмарк Брент поскъпва с 1,51%, или 1,61 долара, до 108,25 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличава с 1,98%, или 2,04 долара, до 105,02 долара за барел, след като в четвъртък суровината поскъпна с 8,4%.

Цената на "черното злато" се увеличава, след като Кремъл отрече новините за постигнат напредък по преговорите между Русия и Украйна. Според Bloomberg News представител на Кремъл посочва, че тези новини са "грешни", но разговорите ще продължат. В сряда Financial Times публикува информация, че двете страни са постигнали "значителен напредък" по постигането на мирен план и по изтеглянето на Русия от Украйна.

Въпреки повишенията суровият петрол се насочва към втора поредна седмица на спадове, след като "черното злато" премина през още един разтърсващ период, в който WTI записа колебания над 9 долара в три сесии. Световният бенчмарк Брент премина през колебания от над 5 долара за барел в шестнадесет поредни сесии - това е най-дългата волатилна серия.

Пазарът е разтърсван от събитията в Украйна и опасенията около новите огнища на коронавирус в Китай, довели до затваряния. Китайският президент Си Дзинпин пое ангажимент да намали икономическия ефект от противоепидемичните мерки, с което внесе известна доза оптимизъм, че ударът върху търсенето на суровината няма да е толкова голям.

Руската инвазия в Украйна ускори инфлацията и затрудни задачата на централните банки и на правителствата, които се опитват да насърчат икономическия растеж след пандемията. В сряда Федералният резерв на САЩ повиши лихвите за пръв път от 2018 г. и намекна за последващи увеличения в опит да озапти бързото покачване на цените.

"Струва ми се, че пазарът се паникьосва и прави много неща без резултат", каза старшият пазарен анализатор в Oanda Asia Pacific Pte. Джефри Халей. "Ще видим още волатилност в рамките на деня. Цената на петрола ще е между 100-120 долара за барел - това ще е грубо казано диапазонът през следващия месец", каза Халей.

В сряда Либия заяви, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, трябва да ускорят увеличаването на добива, за да се спомогне за разрешаването на "енергийната криза".

Принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви през японския премиер Фумио Кишида ден по-късно, че страната възнамерява да поддържа баланса на петролния пазар, съобщи държавната агенция SPA.

Купувачите все още са изключително внимателни относно руския петрол поради опасения, че покупката му може да навреди на репутацията им или може да нарушат наложените санкции.

* Към 09:45 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още