IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола удължава спадовете от миналата седмица*

Опасенията за свито търсене продължават да натежават на пазара заедно със страховете от затваряния в Китай, след като бе открит нов подвариант на омикрон щама

09:36 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на петрола се понижава в понеделник, удължавайки спадовете си от миналата седмица на фона на продължаващите рецесионни опасения и страхове от повторни затваряния в Китай заради Covid-19, пише СNBC.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с над 1%, или 1,2 долара, до 105,82 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 1,29%, или 1,36 долара, до 103,43 долара за барел.

Миналата седмица и двата сорта записаха спад заради опасенията, че затягането на паричната политика в отговор на инфлацията може да предизвика рецесия и да свие търсенето.

"Нетните дълги позиции на фючърсите върху WTI сега са на най-ниското си ниво от март 2020 г., когато търсенето рухна при избухването на пандемията", написаха анализатори от ANZ Research в своя бележка.

В началото на търговската сесия в понеделник цената и на двата бенчмарка се понижи, след това направи опит за възстановяване с кратки повишения, но се върна към спадовете.

Най-скорошните данни показват, че броят на новозаразените в Китай е намалял спрямо предходния ден, но страховете за повторни затваряния продължават да тежат на инвеститорите, след като бе открит нов подвариант на омикрон щама в Шанхай. По-рано миналия месец, само седмици след като бяха облекчени мерките в няколко града, властите в Шанхай обявиха, че ще направят ново масово тестване поради засечени нови положителни случаи на заразата.

Що се отнася до предлагането, пазарът следи плановете на западните страни да наложат таван на цената на руския петрол. Миналата седмица руският президент Владимир Путин предупреди, че последващи санкции биха довели до "катастрофални" последици за световния енергиен пазар.

*Към 09:06 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още