IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола намалява преди заседанието на ОПЕК+*

Има очаквания за смекчено търсене на суровината, коментира пазарен стратег

10:10 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът продължава да поевтинява във вторник, докато инвеститорите са в очакване на заседанието на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, носещи общото название ОПЕК+, пише Bloomberg.

Същевременно трейдърите следят и сигналите на физическите петролни пазари, които са по-малко затегнати в последните седмици.

Световният бенчмарк Брент поевтинява с 0,19%, или 0,19 долара, до 99,84 долара за барел.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намалява с 0,10%, или 0,10 долара, до 93,79 долара за барел. В понеделник сортът изтри почти 5% от стойността си поради опасения, че световна рецесия ще навреди на търсенето.

Предстои в сряда ОПЕК+ да проведе заседание, на което да вземе решение за предлагането за септември.

В Азия инвеститорите следят и рязкото нажежаване на взаимоотношенията между САЩ и Китай, предизвикано от посещението на щатския председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Ситуацията притъпи апетита за рискови активи, като повечето индекси и суровини отбелязват понижения.

"Наративът за цената на петрола продължава да се върти около пазар, преценяващ рисковете пред растежа", коментира Ип Джан Рон, пазарен стратег в IG Asia Pte Ltd. "Има очаквания за смекчено търсене", допълни експертът.

Пазарът на петрол продължава да е в бича структура, в която цените на спот пазара са по-високи от цените на фючърсните доставки. Спредът на Брента между двата му договора с най-близка доставка се сви значително този месец, след като икономическите опасения нараснаха, Либия възобнови предлагането си на суровината, а в САЩ се появиха сигнали за по-слабо търсене на бензин. Спредът на сорта в момента е 1,99 долара за барел спрямо близо 4 долара преди месец.

В последните седмици американският президент Джо Байдън многократно апелира Саудитска Арабия да увеличи предлагането. Картелът вече постигна споразумение да възстанови всички доставки, премахнати по време на пандемията от коронавирус, но някои членове на ОПЕК+ не могат изцяло да достигнат заложените цели.

*Към 09:37 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още