IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петрол отчете понижение от 1,4% на консолидираните продажби за тримесечието

За полугодието приходите от продажби се повишават с 6,4% на годишна база, но загубата достига 8,6 млн. лв., главно заради отрицателни валутни разлики

13:00 | 30.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Петрол отчете понижение от 1,4% на консолидираните продажби за тримесечието

Приходите от продажби на Петрол АД през второто тримесечие на 2010 се понижават с 1,4% на годишна база до 269,6 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, публикуван чрез БФБ.

За тримесечието компанията отчита загуба в размер на 5,2 млн. лв., при печалба от 2,9 млн. лв. през същия период на миналата година.

През първото тримесечие на 2010 продажбите на Петрол се увеличиха със 17% на годишна база, но бе отчетена загуба от 3,4 млн. лв., при отрицателен финансов резултат от 7,1 млн. лв. година по-рано.

За полугодието приходите от продажби се повишават със 6,4% на годишна база до 509,4 млн. лв., а загубата достига 8,6 млн. лв., при отрицателен финансов резултат от 4,2 млн. лв. година по-рано.

Финансовите разходи се увеличават с 9,3 млн. лв. за полугодието, което се дължи главно на завишения размер реализирани отрицателни валутни разлики, които за текущия период са 9,9 млн. лева (5,1 млн.евро) при стойност почти равна на нула за същия период на 2009 година, което е резултат основно от промяна на стойността на щатския долар, се казва в междинния доклад за дейността на дружеството.

Общият брутен марж на Петрол, изчислен като процент от консолидираните нетни приходи от продажби, се увеличава от 8,8% през 2009 до 9,3% през първо полугодие на 2010 година. Увеличението се дължи на тенденцията към постепенно увеличение на търговския марж през периода, се казва още в доклада за дейността.

През юли се разрази конфликт между Денис Ершов, член на Надзорния съвет (НС) и акционер в Петрол Холдинг АД, и Митко Събев, председател на СД на холдинга и шеф на НС на Петрол АД. Ершов обвини Събев в документна измама, а впоследствие Събев на свой ред го обвини във фалшификация.

Акциите на Петрол започнаха днешната търговия на БФБ с повишение от 3% до ниво от 2,75 лв., а след публикуването на отчета има само една сделка, при това с едва пет акции, на цена 2,93 лв. Пазарната капитализация на компанията е в размер на 320 млн. лв.

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още