IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Роуч предупреждава за нова икономическа криза

Коментарите за свиването на монетарните стимули от Фед водят до корекции на фондовите пазари, повишаване на лихви и обезценка на валути

16:22 | 29.08.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Стивън Роуч предупреждава за нова икономическа криза

След като индийската рупия потъна, достигайки ново дъно спрямо щатския долар, икономистът Стивън Роуч предупреди, че световната икономика се намира в ранен етап на поредна криза, тъй като коментарите за евентуалното свиване на монетарните стимули от Федералния резерв на САЩ водят до силни корекции на фондовия пазар, лихвите се повишават, а валутите по целия свят се обезценяват, съобщи CNBC.

Валутите поевтиняват и акциите са подложени на натиск на развиващите се пазари, включително в Индия, Индонезия, Бразилия, ЮАР и Турция, подчерта Роуч. Всички изброени държави имат значителни дефицити, като се облагодетелстваха от притока на капитал вследствие на количествените улеснения, обясни той.

„Така че след като кранчето на количествените улеснения е врътнато, какви са намеренията за финансирането на тези дефицити по текущата сметка при положение, че условията, при които са били получавани досега, липсват, и без обезценяване на валутите, повишаване на лихвите или срив на фондовите пазари?“, пита настоящият преподавател в Йейлския университет и бивш председател на борда на директорите на азиатското подразделение на Morgan Stanley.

“Това е тежко решение и точно сега присъдата не е добра“, добавя той. Ако развиващите се пазари не са в състояние да се справят с дефицитите си, няма да може да се предвиди доколко могат да се обезценят валутите, особено в Индия, смята Роуч. „Не съм склонен да заявя, че най-лошото е отминало, като се има предвид политическата безизходица, която е очевидна в Индия“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 4
Сините камъни
преди 10 години
Май ти писах минус без да искам.....Между другото думите ВОЙна и кРИЗА, май ясно показват същността на проблема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
Сините камъни
преди 10 години
Каква по-добра световна война от една световна криза! "ГОЛемите" батковци си играят на война или на криза, все едно играят на монополи на масата в кухнята или на "Не се сърди човече, всичко е само бизнес, нищо лично!"!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още