IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aberdeen Asset Management по петите на щатски компании за управление на активи

Компанията придоби SWIP от Lloyds за 550 млн. британски лири

17:34 | 18.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Шотландската компания за управление на активи Aberdeen Asset Management сключи споразумение за придобиването на конкурентната Scottish Windows Investment Partnership (SWIP) от Lloyds Banking group. Сделката ще добави 136 млрд. британски лири към 201 милиардния капитал в управляеми активи на компанията, пише Financial Times. 

„Сделката е насочена към разширяване на бизнеса. Целта е предоставянето на по-качествени услуги на нашите клиенти да ни помогне в конкуренцията с водещите американски компании“, казва Мартин Гилбърт, съосновател и изпълнителен директор на Aberdeen Asset Management. Компанията ще изплати 550 млн. лири под формата на акции на Lloyds, предоставяйки ѝ 10-процентов дял. Това ще даде начало на стратегическо партньорство между двете групи, като в зависимост от бъдещото им представяне ще бъдат изплатени още 100 млн. лири на Lloyds през следващите 5 години.

От Aberdeen твърдят, че сделката ще добави 234 млн. лири към годишната ѝ печалба и добавиха, че ще „вдъхнови значително“ приходите през цялата първа финансова година след завършването ѝ. То се очаква да стане факт до края на първото тримесечие на 2014 г.

Придобиването на SWIP дава на Aberdeen, традиционно ориентирана към институционални инвеститори, достъп до британския пазар на дребно. „Плюсовете за Aberdeen от сделката са много по-силни позиции във Великобритания, достъп до инвеститорите на пазара на дребно и разграничаване от развиващите се пазари, както и от ценните книжа без определена лихва в Азиатско-тихоокеанския регион за сметка на британски такива и постоянен доход“, казаха анализатори на RBC Capital Markets.

Lloyd, която е 33% собственост на правителството, обяви, че освобождаването от SWIP ще увеличи нейния Core Tier 1 коефициент за капиталова адекватност с 11 базисни точки, вдигайки го над 10-те процента, каквато е и целта на групата до края на годината.

Гилбърт каза, че в резултат на сделката ще има съкращения, но е твърде рано да се обявяват цифри. Потвърждението на сделката става, след като Aberdeen обяви годишните си резултати до края на септември, като приходите надвишиха 1 млрд лири за пръв път в счетоводната ѝ история.

Групата си постави за цел финален дивидент от 10 пенса, което означава целогодишно възнаграждение от 16 пенса или 39-процентно увеличение спрямо 2012 г.

Aberdeen беше съветвана при сключването на сделката за SWIP от JP Morgan, a Lloyds – от Deutsche Bank.  

Вижте още в материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още