IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Когато има Световно по футбол, има и криза

Изхождайки от предишните събития, може би трябва да се огледаме за балони, предупреждава икономист

13:09 | 18.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Когато има Световно по футбол, има и криза

Световното първенство по футбол в Бразилия е все по-близо и това може да предвещава проблеми за пазарите, пише CNBC.

„За мнозина Световното означава силни емоции на очакване, последвани от хаотичен провал (най-често от Германия на дузпи). Особено английските фенове са свикнали на това, но главоболията не свършват дотук. Пазарите също изпитват затруднения по време на Мондиала“, коментира икономистът в Lombard Street Research Дарио Пъркинс.

Първият турнир датира от 1930 г. – една година след Голямата депресия. В не толкова далечното минало провеждането му съвпада с рецесията в САЩ през 1990 г.; срива на облигационните пазари, започнал в САЩ и разпрострял се върху развитите пазари през 1994 г.; азиатската финансова криза и срива на базирания в Кънектикът хедж фонд Long Term Capital Management (LTCM) през 1998 г.; срива на жилищния пазар в Щатите през 2006 г и началото на кризата в еврозоната през 2010 г.

„Тези съвпадения ме карат да се замисля. Какво би могло да се обърка този път? Изхождайки от предишните събития, може би трябва да се огледаме за балони“, предполага Пъркинс.

Абеномиката, както се нарича планът за съживяване на японската икономика на министър-председателя на страната Шиндзо Абе, е един от потенциалните балони, смята Пъркинс.

„Агресивното парично разхлабване в Япония доведе до рязък скок на индекса Nikkei и спад на йената, в очакване, че японските власти биха могли да се преборят с дефлацията и да изведат икономиката на пътя на по-добри средносрочни перспективи за растеж. Сега обаче тази политика изглежда е изчерпала своя потенциал“, смята той.

Основният индекс Nikkei 225 се повиши с  40%, откакто Абе встъпи в длъжност през декември 2012 г.

„Забавянето на икономиката, последвало вдигането на данъците през април и очевидната неохота на централната банка отново да прибегне до количествени улеснения застрашават от провал Абеномиката“, допълва икономистът.

Друг сериозен риск за пазарите представлява забавянето на възстановяването на американската икономика.

„Съмненията се въртят около това дали възстановяването ще набере скорост. Ние смятаме, че това ще стане, но жилищният пазар реагира обезпокоително остро на сравнително малкия ръст на лихвите по ипотечните кредити през последната година“, отбелязва Пъркинс.

Продажбите на нови домове паднаха до осеммесечно дъно през март, охлаждайки надеждите за бързо възстановяване в сектора.

Вероятно пазарът през последните няколко години очакваше Федералният резерв (Фед) да се намеси чрез стимули при подобно развитие. Но решителността на Фед да прекрати количествени улеснения може би ще изключи този вариант, посочва икономистът.

„Може да се окажем в икономика в стагнация и с чувството на световъртеж на капиталовите пазари“, добавя той.

Накрая, но не на последно място, китайската икономика се намира в неспокойни води.

„Ние приемаме с високомерие продължаващото забавяне на китайската икономика и нарастващите затруднения на финансовия сектор в страната, но след 5 години на финансирани чрез кредити инвестиции икономиката може да се сгромоляса по-бързо, отколкото очакваме“ казва Пъркинс.

Пукнатините в местния пазар на недвижими имоти – един от стълбовете на китайската икономика, започнаха да се разширяват през последните месеци, като цените на жилищата падат рязко в градовете от трети и четвърти ред в резултат на пренасищане.

„Това са само рисковете, които можем да определим. Съществуват и други, неизвестни такива. Никой не знае какво ще се случи в Украйна. Има много възможни сценарии и дори тези, които не водят до Трета световна война, биха могли да породят сериозни проблеми на световните пазари. Също както защитата на английския национален отбор световната финансова система може да се окаже по-уязвима, отколкото изглежда“, заключава Пъркинс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Батя
преди 9 години
Голяма простотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още