IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на злато се променя

Приключва доминацията на традиционните банки и фамилии

11:03 | 23.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Или сте запознати с бижутерийната компания Saigon Jewelry Company и нейната кюлчета с марката SJC? Всички познават продуктите на SJC на границата между Виетнам и Китай, където разбирам, че голяма част от търговияте се осъществява чрез неформални мрежи.

„Слитъците SJC се използват най-вече във Виетнам, но те дори се приемат от централните банки. Златото е основно средство за плащане особено в неофициалната търговия“, казва Трунг Ханс Хюн, експерт по злато в Хо Ши Мин.

Китай ограничава износа на злато до еквивалента на 50 000 долара на жител.

През последните две-три десетилетия турското правителство с ентусиазъм прегърна търговията със злато. Истанбулската рафинерия за злато, основана от семейство Халак, обслужва високоефективната национална търговия с ценния метал, съсредоточена на Истанбулската борса. Дори по време на карантината заради Covid-19 бижутерийните магазини в Истанбул останаха отворени като обекти от първостепенно значение.

Бих предложил статистика за турската търговия със злато, но оценките се различават, казва Дизърд. Когато той живее там като невръстно дете, търговията със злато често се извършва на Ладино, език на сефарaдските (от Иберийския полуостров - бел. прев.) евреи, но времената се промениха и сега използваният език е турският.

В Югоизточна Азия Трунг казва, че „Виетнам е сред първите три страни по търговия със злато с 60-70 тона годишно, отсъпвайки само на Тайланд и Индонезия, които имат по 80-90 тона. През годините виетнамците са внесли близо 850 тона злато." За сравнение официалните златни запаси на Обединеното кралство са около 310 тона.

Преди няколко години малайзийските власти бяха изненадани да чуят от чуждестранен експерт по метали, че в частни съоръжения в тяхната държава се съхранява голямо количество злато. Очевидно за някои богати на злато мюсюлмани признаването на шариатския закон от страната им дава увереност, че техните активи са на сигурно място.

В Африка съществува и нелегален добив на злато. Очите на хората от златната индустрия се изцъклят, когато повдигнете темата, но миналогодишно проучване, финансирано от ЕС, посочи, че: „Прогнозите за годишната контрабанда на злато включват Судан (30 тона), Южна Африка (25 тона), Зимбабве (20 тона), Мали (20 тона)...", и така нататък.

Изглежда, че всичкото това злато се рафинира, въпреки че Лондонската асоциация на търговците на кюлчета е категорично против търговията с нелегално злато, детско робство и пр. Един от най-коварните аспекти на този добив е отравянето с живак на хората, животните, водата и земята.

Според Джефри Крисчън, от консултантската компания за метали CPM, дори сегашните високи цени на златото „не са връх на страха. Ние сме в подножието на глобални промени." Глобалната политическа и икономическа фрагментация води до дългосрочно увеличение на търсенето на монетарно и финансово злато.

Тази увеличена енергия от страна на купувачите обаче няма да върне доминацията на традиционните банки и фамилии, които бяха предишните господари на златото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още