IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергиен мениджмънт за зелено бъдеще

Подобряването на прозрачността на енергийните данни се превръща в централна задача в прилагането на енергийния мениджмънт

09:00 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Siemens България
Снимка: Siemens България

От съвсем простички практики за пестене на енергия до сложни технологични решения бележат пътя на динамичната еволюция в подхода на човечеството към управлението на енергията.

Едно от значимите събития, които променят начина на мислене относно енергийния подход, е петролната криза през 70-те години на миналия век. Пазарната цена на петрола за барел нараства няколко пъти, а ефектът върху икономиката се разгръща във високи нива на инфлация и безработица в множество държави. Редица анализатори наричат кризата от 1973 година повратен период от световната история, в който се очертава необходимостта от преход към енергийна ефективност и устойчиво енергийно планиране.

В наши дни въпросите за енергийната ефективност и нейното управление далеч надхвърлят темите за енергийните източници и тяхната достъпност, минавайки на едно по-високо ниво с отговорността за опазване на околната среда и личния принос на всяка компания за постигане на по-висока устойчивост и овладяване на факторите, водещи до климатични промени.

Ръководители на бизнеси от промишлени отрасли с традиционно голямо търсене на енергия и източник на значителни въглеродни емисии се изправят пред предизвикателства като годишното увеличение на разходите за енергия, промените в пазара на природен газ и несигурността на доставките, спазване на законовите изисквания (напр. ISO 50001), и най-вече създаването и въвеждането на собствени политики по опазването на околната среда и климата. 

Инж. Бойко Бойков, експерт по енергиен мениджмънт към направление "Дигитални индустрии" на Siemens България, коментира по темата: „Ключът към овладяването на тези предизвикателства е прецизното опознаване и анализ на собствената консумация на енергия от отделните съоръженията до компанията като цяло. Само по този начин е възможно да се идентифицират потенциални икономии, да се повиши енергийната ефективност, а оттам да се намалят разходите и въглеродния отпечатък.“

Цялостен подход и непрекъснат процес

През 2011 г. е създаден стандартът ISO 50001, който окачествява системи за енергийно управление. ISO 50001 не е насочен към конкретна индустрия, като може да бъде имплементиран в различни организации и компании от всякакъв мащаб.

Въвеждането на система за управление на енергията съгласно ISO 50001 изисква няколко етапа, като стартира с анализ на потреблението на енергия, оптимизация на работното време или дори идентифициране на машини с висока консумация. Следват коригиращи мерки в работния процес и ефективно управление на пиковото натоварване, което значително увеличава разходите за енергия. На база на всички анализи и предприети действия се разработва оперативна енергийна политика, която да доведе до окончателното сертифициране.

Като специалист по енергийна ефективност инж. Бойков съветва собствениците и управители на компании, търсещи пътя към успешна оптимизация, да установят непрекъснат процес, който регулярно да регистрира потреблението на енергия, да се разработят различни мерки за ефективност и оттам да се достигне до прилагането на оптималната концепция за цялото предприятие. „От разработването на концепцията до внедряването и експлоатацията на ефективното енергоснабдяване трябва да се включат всички нива на компанията - от ръководното до оперативното“ – добавя инж. Бойко Бойков. Той акцентира върху важни въпроси като установяването на процеси, които да създават прозрачност през целия жизнен цикъл на продуктите, например чрез постоянно събиране на данни и визуализация на съответните енергийни потоци. По този начин могат да бъдат идентифицирани потенциали, с които разходите за енергия да бъдат устойчиво намалени.

Подобряването на прозрачността на енергийните данни се превръща в централна задача в прилагането на енергийния мениджмънт. След извършени специализирани проучвания за ролята на енергийния мениджмънт в различни отрасли и предприятия може да се посочат резултати между 10% и 30% оптимизация на енергийното потребление. Като се има предвид, че индустрията консумира почти една трета от общото количество енергия в света, системите за управление на енергията представляват мощен инструмент за стимулиране на ефективността и намаляване на загубите на енергия, същевременно допринасяйки за овладяване на климатичните промени.

Снимка: Siemens България Снимка: Siemens България

На компаниите с автоматизирано производство и високо потребление на енергия, които вече гледат към дигиталното бъдеще и искат да контролират разходите си за енергия на устойчива основа, се препоръчва да оборудват своите заводи с интегрирана технология за измерване на енергията. Технологични лидери като Siemens предлагат широка гама от най-съвременни продукти за управление на енергията, които позволяват на предприятията да използват силата на дигитализацията и да увеличат енергийната ефективност. С фокус върху енергийния мониторинг, оптимизацията и автоматизацията, продуктите за енергиен мениджмънт предоставят на бизнеса инструментите, от които се нуждае, за да подобри енергийната си ефективност и да намали екологичния си отпечатък.

Инж. Бойко Бойков набляга на необходимостта предприятията да инвестират в решения за енергиен мониторинг. Чрез събирането и анализирането на енергийни данни в реално време мениджърите могат да идентифицират областите на енергийна неефективност и да приложат целенасочени подобрения. С продуктите на Siemens за управление на енергията предприятията получават достъп до усъвършенствани аналитични инструменти, които им помагат да идентифицират модели, да оптимизират операциите и да намалят значително загубите на енергия.

Ранно откриване на тенденции

 „Ако, например, потреблението на енергия се увеличи в сравнение с предходния период, това може да е знак за започващо износване или други проблеми в производството и логично може да се използва за прогнозиране на поддръжката.“ – обръща внимание специалистът по енергийна сигурност на Siemens България.

За събиране и предварителна обработка на енергийни и производствени данни в машината често се налага използването на втора система, която да се инсталира в допълнение към автоматизацията. Със SIMATIC Energy Management Siemens предлага цялостно решение за управление на енергията.

Със SIMATIC Energy Management енергийните потоци в съоръженията могат да бъдат показани прозрачно и в детайли. Това от своя страна позволява данните за потреблението лесно да бъдат анализирани и да бъдат изведени потенциали за спестяване на енергия, устойчиво повишаване на ефективността и производителността.  

Инж. Бойков също така подчертава значението на дигитализацията в управлението на енергията. С решенията на Siemens за управление на енергията предприятията могат да използват автоматизация и алгоритми за машинно обучение, за да оптимизират използването на енергия, да рационализират процесите и да сведат до минимум времето за престой. Интегрирането на възобновяеми енергийни източници като слънчева и вятърна енергия е друга област за инвестиции, която позволява на предприятията да преминат към по-екологични енергийни алтернативи.

Снимка: Siemens България Снимка: Siemens България

Преимущества на енергийния мениджмънт

Компании от различни сектори търсят в енергийния мениджмънт ключ към намаляването на оперативните разходи. Въпреки различията в спецификата на производствата в отделните предприятия, могат да се набележат преимущества от внедряването на система за енергиен мениджмънт, които са общовалидни за повечето бизнеси:

- Намаляване на разходите за електроенергия
- Увеличаване на производителността и конкурентоспособността
- Регулярен преглед на енергийните потоци и разходи
- Повишена сигурност на планирането
- Извеждане на мерки за енергийна ефективност чрез получените ключови енергийни показатели
- Опазване на климата и околната среда
- Поддържане на добра информационна среда за служителите

В заключение инж. Бойков обобщава: "Устойчивостта не бива да бъде просто цел, тя следва да бъде в основата на всички процеси и системи на предприятието. От намаляването на въглеродния отпечатък до оптимизирането на използването на енергия, всички ние трябва да сме отговорни и допринесем със своите действия за постигане целите за устойчивост."

Последна актуализация: 15:42 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Специални предложения виж още
Финанси виж още