IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилните портфейли може да вземат превес още в края на 2022 година

Бизнесът ще трябва да поднови портфолиото си от методи за плащане към крайния потребител, коментира Филип МакХю от Paysafe Group

20:58 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След обединяването на онлайн и офлайн плащанията, и предвид глобалното ускорение в употребата на мобилни устройства, мобилните портфейли ще станат най-популярна форма на физически метод за плащане в световен мащаб още в края на 2022 г. Този коментар направи Филип МакХю, главен изпълнителен директор на Paysafe Group, за предизвикателствата и тенденциите при плащанията през тази година.

Той очаква, че безконтактните плащания, които са доминираща форма за физически плащания, ще останат като трайно наследство от пандемията. Според него тази тенденция няма да забави ход, като удобството и сигурността на мобилните портфейли ще привличат все повече потребители.

„Първото полугодие на 2022 г. ще премине под знака на продължаваща засилена подкрепа за бизнесите от страна на индустрията, свързана с плащания. Повечето компании се намират в по-добра позиция сега в сравнение с предишните вълни на пандемията, но други са на ръба на оцеляването и меко казано няма да успеят да се спасят“, отбелязва Филип МакХю.

Глобалната икономика се възстанови бързо през втората половина на 2021 г., когато пандемията за първи път забави ход. Въпреки това, COVID-19 е все още тук и в много държави отново бележи ръст, а бизнесите и потребителите предстои да се сблъскат с нови предизвикателства, които не бяха предвидили за 2022 г.

Глобализиране на банковите трансфери в реално време

Отворената банкова система в Европа позволи на финансовите институции да предоставят редица платежни услуги в региона в реално време, включително трансгранични директни банкови трансфери.

Главният изпълнителен директор на Paysafe Group напомня, че извън Европа не съществува легална рамка, която да обслужи отвореното банкиране, но по думите му това не означава, че финтех секторът не създава възможности за това по всякакъв начин.

Той потвърждава, че банките и финтех организациите поддържат и развиват взаимоотношенията си, за да осигурят директни банкови трансфери и трансакции в реално време между страни като САЩ и Южна Америка; други държави като Австралия и Индия също инвестират в подобни схеми.

Според Филип МакХю една от водещите тенденции в глобалните плащания през 2022 г. ще бъде разрастването и обединяването на трансгранични плащания в една глобална инициатива за отворено банкиране.
5G и дигиталните портфейли задвижват интегрираните финанси

„Интегрирането на плащания и финансови продукти в нефинансови приложения е една от най-вълнуващите тенденции във финтех индустрията в момента. С тях потребителят може да получи желаната финансова услуга в точното време, без да се налага да напуска приложението или да въвежда своите данни за плащане всеки път, когато прави покупка. Така е по-лесно, по-удобно и най-важното, сигурно“, смята главният изпълнителен директор на Paysafe Group.

Той посочи два фактора, които ще допринесат за ръста на интегрираните финансовите услуги. Първият е свързан с разширената употреба на дигитални портфейли (Wallets-as-a-Service), което ще позволи на нефинансовите организации да въведат по-бързо няколко плащания с една проста интеграция. Вторият – с развитието на 5G, което ще даде възможност все повече технологии, поддържащи IoT, да интегрират финансови елементи в потребителското изживяване.

Крипто плащанията се увеличават

Години наред, поддръжниците на крипто следяха за реални случаи, при които се ползват децентрализирани валути, особено при онлайн плащанията.

„В световен мащаб, бизнесите, които предлагат крипто като опция за онлайн разплащане, ще регистрират ръст в следващите 12 месеца. Според последното проучване на Paysafe „Изгубени в трансакциите“, близо половината (48%) от компаниите-респонденти споделят, че са поели ангажимент да включат крипто плащанията като метод при онлайн пазаруването възможно най-скоро, а 53% посочват, че вече са го направили или планират да го сторят в следващите 12 месеца,“ обяснява Филип МакХю.

Нео банките са тук

Затварянето на физически банкови клонове в много страни доби популярност в последните години. Това се очаква да продължи за сметка на дигиталните банки, които продължават да растат, за да осигурят достъп на клиентите до различни банкови операции.

Дигиталните банки имат сериозно конкурентно предимство пред традиционните от гледна точка потребителско изживяване, което ще бъде ключов фактор в спечелването на клиенти, които до момента са разчитали на обслужване в банковия клон, поради невъзможност да боравят с технологии.

Разнообразие на методите за плащане

Пандемията от COVID-19 ускори сливането на онлайн и офлайн плащанията, а за бизнеса това означава подновяване на портфолиото си от методи за плащане към крайния потребител.

От Paysafe напомнят, че навиците за пазаруване са трайно променени. Клиентите ще продължат да поръчват продукти и услуги онлайн и да ги получават лично или да плащат при доставка, но също така ще има все повече решения, които ще им позволяват да пазаруват лично, но да плащат онлайн.

„Бизнесите, които преди не са виждали необходимост да разполагат с различни методи за разплащане, ще трябва бързо да преосмислят стратегията си през 2022 г. За да успее в тази нова среда на глобалните плащания, бизнесът трябва да се научи да разчита потребителското поведение и да влезе в крак с глобалните тенденции“, съветва главният изпълнителен директор на Paysafe Group.

Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Мобилни разплащания виж още

Коментари

Финанси виж още