IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ призовава за незабавни политически консултации

Синдикатът смята, че има нужда от промяна на Конституцията и изразява готовност да представи готов проект за изменение и допълнение на основния закон

20:10 | 20.02.13 г. 2
КНСБ призовава за незабавни политически консултации

КНСБ призовава президента незабавно да започне консултации с парламентарните партии в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност за приемане на спешни мерки за по-бързо излизане от парламентарната криза и недопускане на дебалансиране на икономиката, финансовата система и усилване на общественото недоволство поради още по-дълбокото влошаване на условията на живот и труд.

“Изпълнителният комитет на КНСБ приема оставката на правителството като възможен изход от създаденото в последните дни социално напрежение, провокирано не само от повишаване цените на тока  и от всички други подобни сметки, непосилни за плащане  от гражданите, но и от ниските доходи и безработицата в страната. Тревогата ни за икономическата и социална стабилност в държавата до момента на структуриране на ново Народно събрание и излъчено от него правителство обаче остава, посочва се в изявление на синдикалната организация, разпратено до медиите.

Остава и тревогата ни от опасността до разпускането му Народното събрание да не довърши започнатата работа по приемането на важни закони за регулация на монополите, като например този за Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), подчертават от синдиката.

Нужни са незабавни управленски решения, чрез които спешно да се повишат доходите на работниците и служителите, особено на тези, които са в очевидна невъзможност да понесат високи цени за ток, отопление и  вода, посочва се още в изявлението.

От КНСБ настояват също така в Консултативния съвет за национална сигурност да бъдат включени представители на инициативните комитети, които организират и водят протестиращите, както и представители на синдикалните и работодателските организации.

“Такъв подход ще позволи при преценката на обстановката и намирането на решения за изход от нея да бъде отчетено мнението на широк кръг групи от обществото, които имат специфични интереси и които очевидно не чувстват представени от парламентарните политически партии”, посочва се в позицията на синдикалната организация.

От КНСБ смятат, че е необходимо изменение и допълнение на Конституцията и подчертават, че един от възможните изходи от създадената криза е настоящото Народното събрание да свика Велико народно събрание. Организацията изразява готовност да представи “завършен проект за промени в Конституцията, подобряващ баланса между трите власти и гарантиращ правата на гражданите, както и по-ясен граждански контрол върху законодателната власт и регулаторните и контролни институции”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
993
преди 11 години
Г-н президентина на КНСБ, ах каква титла има само, е на всяка манджа меродия. Тия може да ги разправя на *** от техния контингент, които използва на улицата за "Аааааа-ууууу"... Синдикатите са най-големите подстрекатори и ***, които доят всяко правителство за да има мир... Утре ще си "легнат " със следващите."Нужни са незабавни управленски решения, чрез които спешно да се повишат доходите на работниците и служителите, особено на тези, които са в очевидна невъзможност да понесат високи цени за ток, отопление и вода" Като ги говори тия, верва ли си? Ми те са част от тази игра заедно с колегата му от другия синдикат - Тренчев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
Сега се сетиха да се обадят. А досега цървулите ли ми държаха? Това са синекурници, работещи изключително в полза на властващите. Как не се чу една стачка да завъртят, при такива драстични проблеми? Значи ако не бяха демонстрациите, тоя нахал щеше да си мълчи и да си натиска сплескания з***дник. Отвратителен слугинаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още